Ukrajina si chce ponechat území dobyté v Rusku. Je prý součástí vítězného válečného plánu. (Ilustrační foto).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC News oznámil, že si jeho země plánuje ponechat dobytá ruská území po neurčenou dobu. 

„Teď jej potřebujeme,“ upřesnil Zelenskyj záměr s územím, jež ukrajinská armáda dobyla. Podle aktuálních informací se jedná o celkem 1300 čtverečních kilometrů ruského území.

„Nemáme zájem o jejich území. Nechceme tam zavádět náš ukrajinský způsob života,“ vysvětlil dále Zelenskyj.

S tím, že Ukrajina si toto území ponechá, protože je součástí jejího „vítězného plánu“ na ukončení války. Zelenskyj plánuje tento plán představit svým zahraničním partnerům, včetně Spojených států.

Odmítl však komentovat, zda ukrajinská armáda hodlá dobýt další ruské území.

„Nemohu o tom mluvit, myslím, že překvapení je klíčem k úspěchu,“ zdůraznil.

Ukrajinská armáda před téměř měsícem nečekaně zaútočila v ruské pohraniční Kurské oblasti.

Ukrajina zahájila 6. srpna rozsáhlý přeshraniční útok v ruské Kurské oblasti, kde obsadila přibližně 100 obcí, zatímco ruské ozbrojené síly nadále postupují na východě Ukrajiny v Doněcké oblasti.

Rusko varovalo před okamžitou reakcí

Ruské ministerstvo zahraničí varovalo před případnými ukrajinskými údery dalekonosnými zbraněmi v ruském týlu a zároveň obvinilo Západ jako údajného hlavního podněcovatele konfliktu na Ukrajině.

Ukrajina dlouhodobě žádá západní spojence o možnost zasahovat zbraněmi v hloubi ruského území.

Prezident Zelenskyj opakovaně apeloval na Západ, aby zemi pomohl s protivzdušnou obranou a zároveň jí povolili na útočit v hloubi ruského území. Naposledy tak učinil po nočním ruském vzdušném úderu na západoukrajinský Lvov, který si vyžádal nejméně sedm mrtvých včetně tří dětí.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že západní politici v případě Ukrajiny ztrácejí kontakt s realitou a že již nyní je možné vidět ruské odpovědi na ukrajinské útoky a že v případě ukrajinského úderu v ruském týlu přijde okamžitá reakce. (sfr)