EPH připravuje dva energetické projekty ve Francii: Modernizaci větrných zdrojů a bateriové úložiště. (Ilustrační foto).

EPH připravuje dva energetické projekty ve Francii: Modernizaci větrných zdrojů a bateriové úložiště. Jedním z důležitých cílů Energetického a průmyslového holdingu (EPH) je přechod od fosilních paliv k udržitelné budoucnosti. Gazel Energie, dceřiná společnost EPH, v současné době pracuje na dvou významných projektech, které jsou plně v souladu se záměrem postupného přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Repowering větrných farem

V roce 2023 prošly větrné elektrárny Ambon a Muzillac ve francouzské Bretani modernizací s hodnotou investice 35 milionů eur. Díky ní došlo ke zvýšení výrobní kapacity obou z farem o 30 %, čímž jejich celkový instalovaný výkon vzrostl z 18,50 MW na 26,40 MW.

Letos v létě byly nainstalovány nové turbíny a na podzim tohoto roku mají být obě elektrárny uvedeny do provozu. Repowering je skvělým příkladem nejen energetické transformace, ale i oběhového hospodářství, protože 98 % veškerého materiálu turbín bylo recyklováno.

Gazel Energie se aktivně zabývá obnovou i svých dalších větrných farem ve Francii. Elektrárna v Lehaucourtu o výkonu 14 MW získala dvacetiletý kontrakt na dodávky elektřiny se sazbou 87 EUR/MWh. Výroba elektřiny v tomto větrném parku má být zahájena během následujících tří let.

Bateriové úložiště v elektrárně Emile Huchet

Dalším projektem společnosti Gazel Energie je bateriové úložiště v areálu elektrárny Emile Huchet ve francouzské Moselle. Projekt bude mít instalovaný výkon 35 MW a skladovací kapacitu 44 MWh. Jedná se o další krok směrem k udržitelnosti, který napomůže integraci obnovitelné energie do elektrické sítě.

Využití původní rozvodny v areálu přineslo úsporu času i nákladů a zároveň  minimalizovalo dopad projektu na životní prostředí. Bateriový systém, který bude uchovávat dostatek energie pro zajištění denní spotřeby elektřiny pro deset tisíc lidí, má být uveden do provozu letos na podzim.

Mimoto připravuje společnost Gazel Energie další projekt bateriového úložiště o výkonu 65 MW a kapacitě 130 MWh. Konečné rozhodnutí o investici do tohoto projektu má padnout v nadcházejících měsících a provoz by měl být zahájen v roce 2026.

„Pokračujeme v naší cestě směrem k udržitelné energetice. Nové projekty ve Francii jsou soustředěné v areálech našich bývalých uhelných elektráren, čímž přispíváme k přechodu od fosilních paliv, a zároveň umožňujeme zachování průmyslových aktivit v daných oblastech. Pro stavbu větrných elektráren využíváme naše stávající lokality, a tím minimalizujeme dopad na okolní krajinu,“ dodal Peter Černák, člen představenstva EP Power Europe. (sfr)