Rusko chce dál válku. Odmítlo Zelenského plán na mír. Je prý plánem na vítězství Ukrajiny. (Ilustrační foto).

Rusko chce dál pokračovat ve válce na Ukrajině až do úplného dosažení svých cílů. Odmítlo tak připravovaný Zelenského mírový plán. Podle Kremlu je cílem tohoto plánu dosáhnout vítězství Ukrajiny. Informoval o tom mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov.

Ten kritizoval výroky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o plánu na ukončení války. Zelenskyj naznačil, že chce plán předložit americkému prezidentovi Bidenovi a jeho dvěma potenciálním nástupcům ve Spojených státech.

Kreml reagoval s tím, že Rusko bude pokračovat v bojích.

„Hlavním cílem tohoto plánu je donutit Rusko, aby válku ukončilo,“ prohlásil Zelenskyj k plánu, který údajně zahrnuje i útoky na energetiku a ukrajinský vpád do Kurské oblasti v Rusku.

Podle mluvčího Kremlu Peskova se jedná o „plán na vítězství nad Ruskou federací“.

„Není to poprvé, co jsme od představitelů kyjevského režimu slyšeli podobná prohlášení. Budeme v naší speciální vojenské operaci pokračovat a dosáhneme všech našich cílů,“ konstatoval Peskov.

Rusko v současnosti čelí útoku ukrajinské armády v Kurské oblasti sousedící s Ukrajinou. Zároveň pokračuje ve vlastní ofenzivě na frontě ve východoukrajinské Doněcké oblasti.

Peskov však zdůraznil, že Moskva podporuje potřebu mírového urovnání konfliktu, jak o něm hovoří například Indie. V současnosti však prý neexistuje žádný základ pro mírová jednání.

Moskva nadále požaduje, aby Ukrajina postoupila část svého území Rusku. Ukrajina naopak žádá úplné stažení ruských sil ze svého území. Což platí i pro Krymský poloostrov, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo už v roce 2014.

Ruská vojenská agrese začala v únoru 2022 a pokračuje už více než 2 a půl roku. (sfr)