Fialova vláda se s odbory nedohodla na zvýšení platů státních zaměstnanců o 3 až 5 %.

Fialova vláda se s vedením odborářů nedohodla na zvýšení platů státních úředníků od září letošního roku. Vláda navrhla zvýšit výdělky omezenému počtu státních zaměstnanců, a to o 3 až 5 procent. Odbory to odmítly jako nedostatečné navýšení.

Vláda jim údajně nabídla zvýšení pouze u první tarifní tabulky. A to v první až sedmé platové třídě o pět procent a od osmé do dvanácté tarifní třídy o tři procenta. Vyšším tarifním skupinám zvýšení platů nenabídla.

Do první uvedené skupiny patří manuální profese, například školníci, uklízečky či kuchařky, do té druhé řadoví úředníci.

Do dvanácté a vyšší platové třídy pak patří nejkvalifikovanější nebo nejvýše postavení úředníci.

Příští týden by se měla uskutečnit další schůzka. Pro další rok vláda nabídla růst objemů na platy o pět procent, s čímž také odbory nesouhlasí.

„Za vládu byl konsenzus v tom, že k tomuto kroku potřebujeme sociální dohodu,“ uvedl k tomu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ze strany vlády a ministerstev by na zářijové navýšení podle něj šlo až dvě miliardy navíc. To odbory odmítly.

Státním zaměstnancům, kterým by se zvýšily platy o pět procent, by to přineslo měsíčně navíc 925 korun, bylo by jich celkem zhruba 173 500.

U těch s tříprocentním navýšením by se jednalo o zvýšení platů o 870 korun. V této skupině je asi 174 tisíc zaměstnanců. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Premiér Fiala: Na zvyšování platů státním zaměstnancům už letos nejsou peníze