Trable jaderných Dukovan: Američani zpochybňují tendr, Fialova vláda teprve hledá peníze. (Ilustrační foto).

Americká společnost Westinghouse Electric Company podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Fialova vláda také teprve hledá způsob, jakým bude stavbu dvou nových jaderných bloků v Dukovanech financovat.

Podle firmy Westinghouse nemá korejská KHNP licence k nabízené technologii. Podle společnosti ČEZ, která má tendr na starosti, ovšem má dukovanská soutěž bezpečnostní výjimku, a uchazeči tak nemohou napadnout její průběh u antimonopolního úřadu.

„V rámci tendru musel každý uchazeč potvrdit, že má právo převádět a sublicencovat jadernou technologii nabízenou společnosti ČEZ a místním dodavatelům. Návrhy designů technologií reaktorů APR1000 a APR1400 společnosti KHNP využívají licencovanou technologii systému Westinghouse 80 generace II. Společnost KHNP nevlastní výchozí technologii ani nemá právo ji sublicencovat třetí straně bez souhlasu společnosti Westinghouse,“ uvedla americká společnost.

Podle ní by výběr KHNP navíc znamenal přesun desítek tisíc pracovních míst z Česka a USA do Koreje.

Spor Westinghouse s Korejci je dlouhodobý, zabývá se jím mezinárodní arbitráž. Američané už dříve namítali, že KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasila.
odkaz

Podle ČEZu je ovšem odvolání Westinghouse k ÚOHS neoprávněné.

„Výběrové řízení probíhá na základě bezpečnostní výjimky, a tak uchazeč nemůže napadnout průběh výběrového řízení u ÚOHS,“ konstatoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

KHNP před tím informovala, že má ohledně práva na používání technologie rozdílný názor. Korejská firma zároveň deklarovala, že americká pravidla bude dodržovat.

ČEZ po oznámení výsledku tendru ke sporu sdělil, že má od Korejců potvrzení o vlastnictví technologie a také smluvní závazek případného odškodnění.

Vláda rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech v červenci. Postavit je má právě korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou firmou EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku.

První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky.



Plán financování

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) musí do konce roku předložit plán financování dostavby dvou jaderných bloků elektrárny Dukovany, řekl pro Blesk premiér Petr Fiala (ODS).

V příštích pěti letech by měl vyjít rozpočet zhruba na 80 miliard korun, celý projekt by měl vyjít asi na 400 miliard korun.

„Financování jednoho bloku by bylo zvládnutelné na základě stávajících pravidel. Financování dvou bloků musíme připravit,“ podotkl Fiala.

„Do konce roku to musí být na stole. Než podepíšeme smlouvu, musíme mít jasný plán, jak to budeme financovat,“ doplnil.

Stavba dvou jaderných bloků korejskou firmou KHNP naráz je podle něj výhodná, má být zhruba o 20 procent levnější, než kdyby byly bloky stavěny po sobě.

Podle Fialy by se finální cena dostavby jaderných bloků neměla výrazně zvýšit a dodržet by se měla cena asi 400 miliard korun, tedy 200 miliard korun za jeden blok.

„V příštích pěti letech stavba bloků v Dukovanech nebude mít závažný dopad na státní rozpočet. Počítá se s 80 miliardami. Ale samozřejmě že celé financování bude vyžadovat jasný plán, jak to budeme dělat, kde na to vezmeme peníze,“ zdůraznil Fiala.

Fiala telefonoval s korejským prezidentem Jun Sok-jolem o prohloubení ekonomické spolupráce v návaznosti na jaderný tendr. „Česká republika má zájem o nové korejské investice i o zvýšení našeho exportu do Koreje. Další jednání proběhnou již na podzim,“ doplnil. (sfr)