Zelenskyj pohrozil Rusku spravedlivou odplatou. Ukrajina vyvinula raketový dron a zasáhla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se pochlubil utajovaným raketovým dronem dlouhého doletu ukrajinské výroby, jehož vývoj trval přibližně rok a půl. Dron, který Ukrajina označila za „zcela novou třídu zbraní“, rovněž poprvé zasáhl Rusko. Zelenskyj také pohrozil Rusku spravedlivou odplatou.

Zelenskyj informoval, že došlo k prvnímu úspěšnému bojovému použití nové zbraně – ukrajinského raketového dronu dlouhého doletu Paljanicja.

„Byl zkonstruován v tuzemsku k ničení útočného potenciálu nepřítele,“ zdůraznil.

„Počet vyrobených raketových bezpilotních letounů poroste stejně, jako rostla výroba našich úderných letounů dlouhého doletu, o jejichž efektivitě se přesvědčujeme téměř denně,“ upřesnil ukrajinský prezident.

Paljanicja, což v ukrajinštině znamená bochník chleba a pro Rusy je těžké slovo správně vyslovit, je popisována jako vysoce obratný, rychlý dron, který byl vybaven proudovým motorem a výkonnou bojovou hlavicí.

Ukrajina doufá, že tato zbraň zmate ruskou obranu.

„Je to náš nový způsob odvety proti agresorovi,“ deklaroval Zelenskyj v projevu u příležitosti ukrajinského Dne nezávislosti.

Za více než dva roky války vypálilo Rusko na Ukrajinu přibližně 10 tisíc raket různých typů a více než 33 tisíc klouzavých bomb.

Zelenskyj při tom označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „nemocného starce z Rudého náměstí, který neustále vyhrožuje červeným tlačítkem.“

„Zastavení útoků na naše města lze dosáhnout tím, že se zaměříme na nosiče této výzbroje – ruská letadla dislokovaná na vojenských letištích,“ pohrozil ukrajinský prezident.

Prohlásil dále, že Rusko chce zničit Ukrajinu, ale válka se „vrátila k němu domů“.

Zelenskyj zveřejnil videozprávu z opuštěné zalesněné oblasti v Sumsce, kterou navštívil začátkem tohoto týdne. Uvedl, že se nachází jen několik kilometrů od místa, odkud ukrajinské síly 6. srpna nečekaně vpadly do ruské Kurské oblasti.

Ukrajinský prezident slíbil, že Kyjev „znovu překvapí“ a varoval, že Moskva „pozná, co znamená odplata.“

Rusko, které zahájilo invazi v únoru 2022, dnes čelí tomu, že „to, co nepřítel přinesl do naší země, se nyní vrátilo k němu domů,“ konstatoval Zelenskyj.

„Každý, kdo chce zasít zlo na našem území, bude sklízet jeho ovoce na svém území. Toto není předpověď ani škodolibost, ale spravedlnost,“ dodal. (sfr)