Premiér Fiala: Na zvyšování platů státním zaměstnancům už letos nejsou peníze.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS/SPOLU) na zvyšování platů státním zamněstnancům už v letošním rozpočtu není dostatečný objem peněz a to ani v tzv. rozpočtové rezervě. Platy státních zaměstnanců určitě vzrostou od ledna příštího roku. Jednotlivá mninisterstva však ještě stále hledají peníze na to, aby mohly zvýšit platové tarify státním zaměstnancům už od letošního září.

V rozpočtové rezervě nejsou peníze na to, aby se letos navýšila suma na platy ve veřejném sektoru. Premiér Petr Fiala (ODS) to řekl pro CNN Prima News.

„Na navýšení objemu mzdových prostředků peníze nejsou,“ prohlásil Fiala.

S tím, že prostředky z rozpočtové rezervy se využily kromě jiného na řešení mimořádné situace v huti Liberty, která je v úpadku.

„Určitě zvýšíme objem mzdových prostředků pro státní zaměstnance od 1. ledna 2025,“ upřesnil Fiala.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už před tím zmínil, že v rezervě státního rozpočtu je méně než 1 miliarda. Vedle 800 milionů, co stát vydal kvůli Liberty, zmínil i kompenzace pěstitelům kvůli jarním mrazům.

Ze zákona má státní rozpočtová rezerva odpovídat nejméně 0,3 procenta výdajů státního rozpočtu na příslušný rok. Na letošek byla stanovena ve výši 11,84 miliardy Kč.



Vláda v letošním roce prostředky z rezervy využila i na paušální náhradu nákladů na ubytování uprchlíků, navýšení peněžních prostředků na financování nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních v roce 2024 či na výplatu humanitární dávky nebo bezpečnostní opatření při mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě.

Navýšit platy školníkům, uklízečkám v nemocnicích či úředníkům samospráv a ministerstev již od letošního září navrhl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Prezentoval dokonce dvě varianty a to s navýšením buď o 7 procent, nebo o 10 procent.

Z veřejných rozpočtů včetně obecních a krajských by tak bylo zapotřebí buď 4,57, nebo 6,53 miliardy korun. Z toho přímo ze státního rozpočtu by to bylo 2,72, respektive 3,88 miliardy Kč.

Aby k navýšení tarifů došlo, musela by podle Fialy najít volné prostředky jednotlivá ministerstva.

Ministr financní Stanjura připustil přesun peněz určených na odměny do tarifů při zachování stejného objemu prostředků na platy.

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 231 miliard korun. Podle Fialy i Stanjury je to hranice, nad kterou nelze jít.

Jednotlivá ministerstva přitom požadují navýšení svých rozpočtů, například ministr školství Mikuláš Bek (STAN) jej chce oproti letošnímu navýšit o 40 miliard korun.

Podle premiéra Fialy půjde do školství minimálně o deset miliard víc než letos.

Odbory požadují zvýšení platových tarifů nejméně o deset procent všem zaměstnancům veřejné sféry od září. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula už na jaře požadoval navýšení tarifů dokonce o patnáct procent. (sfr)