Vláda schválila novelu Zákoníku práce: Kratší výpovědní doba a zkušební lhůta 4 měsíce. (Ilustrační foto).

Fialova vláda schválila novelu Zákoníku práce. Obsahuje zkrácení výpovědní doby i prodloužení zkušební doby na 4 měsíce u řadových zaměstnanců namísto současných tří. U vedoucích pracovníků se zkušební doba má prodloužit až na osm měsíců.

Podle novely by nezletilí mohli chodit na letní brigádu již od čtrnácti let. Nyní na ni mohou nastoupit až po skončení základní školní docházky a nejdříve v patnácti letech.

Nově by výpovědní doba zaměstnancům nezačala běžet až od prvního dne následujícího měsíce, ale už okamžikem výpovědi. Což by výpovědní lhůtu mohlo fakticky zkrátit téměř o měsíc.

V některých případech novela zkracuje výpovědní lhůtu ze současných minimálně dvou měsíců na jeden. A to tehdy, pokud pracovník například nesplní předpoklady, nesplňuje bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro výkon své práce nebo své povinnosti závazně porušuje.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) novela přináší usnadnění pro zaměstnance, jež naopak přitíží zaměstnavatelům. Zamětnavatel bude muset rodičům, typicky matkám, držet to sstejní pracovní místo, z něhož na rodičovskou dovolenou odcházeli, a to do dvou let věku dítěte.

Dosud tento nárok mají matky pouze při návratu z mateřské dovolené a otcové při návratu z otcovské nebo rodičovské dovolené, a to v rozsahu doby, po kterou je matka oprávněna čerpat mateřskou dovolenou. Ta většinou trvá zhruba půl roku.

Zaměstnávající firmy a instituce dnes pracovníkovi na rodičovské musí držet místo, nikoliv ale na konkrétní pozici. Tato povinost však nyní platí do tří let věku dítěte.

Rodiče nově budou moci u svého zaměstnavatele vykonávat tu samou práci ještě v průběhu rodičovské dovolené, a to na základě dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti.

Nezletilí školáci budou moci chodit na letní brigádu už od čtrnácti let, ale jen se svolením rodičů, pěstounů nebo jiných zákonných zástupců. Jejich pracovní doba přitom nesmí přesáhnout 35 hodin týdně. Nebudou smět pracovat v noci a budou moci vykonávat jen lehké práce. (sfr)