Evropská komise potvrdila cla na dovoz elektromobilů z Číny. Ta zavedla cla na mléko z EU.

Evropská komise zpřesnila cla na dovoz elektromobilů z Číny. Říše středu pak v reakci na to zahájila antisubvenční řízení proti mléčným výrobkům z EU, včetně výrobků z Česka. EK před tím zmírnila cla na dovoz elektromobilů vyrobených v Číně do Evropské unie. Dříve zavedené maximální clo na dovoz ve výši 37,6 %, které platí po dobu maximálně 4 měsíců, EK snížila na 36,3 procenta.

Větší úlevy se od EK dočkala americká Tesla, která má v Číně jednu ze svých továren má. Cla na Muskovy elektromobily Brusel snížil na 9 procent z původních bezmála 21 procent stanovených v červnu. K nově stanoveným devíti procentům je však nutno připočíst 10 procent, což je základní clo vztahující se na všechny automobily vyrobené v zahraničí.

Snížení cla přichází poté, co Tesla požádala Brusel o individuální vyšetřování svých operací v Číně právě v naději, že se vyhne vyšším sazbám.

Cla na elektromobily jsou součástí přísnějšího přístupu EU vůči subvencovanému dovozu z Číny, k němuž nedochází jen u elektromobilů, ale i u dalších technologií potřebných k zelené transformaci, tedy například u solárních panelů nebo větrných turbín.

Evropská komise uvedla, že její vyšetřování bylo založeno na „rostoucích obavách založených na důkazech ohledně nedávného a rychlého nárůstu levného vývozu elektrických vozidel pocházejících z Číny do EU“.

Čínské ministerstvo obchodu v úterý uvedlo, že vyšetřování je aktem „nekalé soutěže“.

Vysoká cla „poškodila důvěru čínských podniků, které působí v Evropě a investují v ní“, reagovala Čínská asociace výrobců automobilů (CAAM) s tím, že to bude mít „vážný nepříznivý dopad na rozvoj automobilového průmyslu v EU, zvýšení místních pracovních příležitostí v EU a dosažení zeleného a udržitelného rozvoje“.

Čína vyšetřuje mléčné výrobky z EU

Čína zahájila antisubvenční vyšetřování mléčných výrobků dovážených z Evropské unie, zejména z Irska. Jednou z vyšetřovaných zemí je i Česká republika.

Rozhodnutí je zjevně reakcí na vysoká cla, která Evropská unie zavedla pro dovoz čínských elektromobilů směřujících do Unie.

Vyšetřování oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Zaměří na různé druhy sýrů, mléka, smetany a dalších podobných výrobků.

K zahájení vyšetřování došlo na základě podnětu podaným Čínskou mlékárenskou asociací a Čínskou asociací mlékárenského průmyslu.

Čína údajně prozkoumá celkem 20 dotačních programů z celého unijního bloku. Speciálně se pak zaměří na Českou republiku, Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Finsko, Itálii, Irsko a Rumunsko.

Z uvedených zemí je největším vývozcem mléčných výrobků do Číny Irsko, které do této asijské země loni prodalo zboží v hodnotě 461 milionů dolarů (10,4 miliardy Kč). (sfr)