Premiér Fiala jel do Bruselu dojednat k Leyenové jmenování Síkely do funkce eurokomisaře.

Premiér Petr Fiala (ODS) jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Informoval o tom na sociální síti. Předpokládá se, že předmětem rozhovorů bylo jednání o složení komise v nadcházejících letech. Fialova vláda chce do funkce eurokomisaře za Česko prosadit ministra průmyslu Síkelu.

Fiala k tomu na sociální síti X zveřejnil společnou fotku se šéfkou komise.

„Právě teď v Bruselu. Příjemné a konstruktivní jednání s Ursulou von der Leyenovou,“ napsal.

Premiér Fiala již dříve předznamenal, že chce pro Česko získat co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi.

Vláda ČR navrhla staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.

„Vláda se dnes rozhodla vybrat kandidáta do Evropské komise za Českou republiku pro další období. Tímto kandidátem bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Toto rozhodnutí vlády bylo jednomyslné,“ oznámil po jednání vlády předseda vlády Petr Fiala.



„Snažíme se dosáhnout portfolia, které bude silné, ve kterém bude mít komisař za Českou republiku skutečné pravomoci, a jsme přesvědčeni, že Jozef Síkela je tím pravým kandidátem, který může takové portfolio získat a úspěšně spravovat,“ konstatoval Fiala.

„Jozef Síkela je relevantní kandidát jak s praxí ze soukromé sféry, tak i z politické oblasti s exekutivními zkušenostmi, evropskými, mezinárodními zkušenostmi, a to vše hrálo v našem rozhodování roli,“ doplnil předseda vlády.

Premiér Petr Fiala nyní nominaci na eurokomisaře za ČR předloží Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a po projednání ve výboru přijme vláda formálně finální rozhodnutí ve věci kandidatury.

Záležet bude i na nové struktuře Evropské komise, jejíž mandát by měl po všech nutných krocích včetně schválení Evropským parlamentem začít platit od 1. listopadu.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Fialova vláda neposlechla Leyenovou a nominovalo na eurokomisaře jen muže: Síkelu