Agentura Fitch potvrdila Česku ratingové hodnocení AA- se stabilním výhledem.

Ratingová agentura Fitch v rámci pravidelné půlroční revize potvrdila úvěrové hodnocení dlouhodobých závazků České republiky v cizí měně ratingovou známkou AA- se stabilním výhledem. Informovalo o tom ministerstvo financí.

V srpnové zprávě agentura pozitivně zmínila vládní ozdravný balíček, který snižuje deficity veřejných financí pod úroveň 3 % HDP, ocenila, že zadlužení veřejného sektoru je pod kontrolou a neroste, a že se míra inflace vrátila k 2% inflačnímu cíli centrální banky.

„Česká republika má od všech renomovaných ratingových agentur potvrzené vysoké známky. Pro mě je velmi podstatné, že nedávná epizoda s negativním výhledem hodnocení od agentury Fitch je už za námi, mimo jiné díky konsolidačnímu balíčku a očekávané stabilizaci dluhové kvóty.“

„To ale rozhodně neznamená, že v otázce středně a dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí můžeme usnout na vavřínech,“ prohlásil k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Agentura Fitch se k hodnocení úvěrové síly ČR vrátila po půl roce. Známku na stupni AA- si ČR drží od roku 2018, výhled byl naposledy změněn v únoru, kdy byl zlepšen z negativního na stabilní.

Rating na úrovni AA- je čtvrtá nejvyšší známka, když stejné hodnocení mají například Belgie, Francie, Jižní Korea nebo Velká Británie. (sfr)