Ukrajina si chce v Rusku vytvořit nárazníkové pásmo, prozradil prezident Zelenskyj.

Ukrajina si chce v Rusku vytvořit v Kurské obasti nárazníkové pásmo, které by bránilo ruským jednotkám v možnosti útočit na Ukrajinu přes tuto hranici. Prozradil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ve svém projevu tak poprvé jednoznačně objasnil cíl operace, kterou ukrajinské síly zahájily v ruské Kurské oblasti 6. srpna.

Zelenskyj vysvětlil, že klíčovým úkolem ukrajinských sil je výrazně oslabit ruskou invazní kapacitu.

„To zahrnuje především vytvoření nárazníkové zóny na území agresora, což je hlavním cílem naší operace v Kurské oblasti,“ upřesnil ukrjainský prezident.

Dosud se uvádělo, že „kurská oprace“ ukrajinské armády je zaměřena na ochranu pohraničních vesnic v Sumské oblasti, které čelí neustálému ruskému ostřelování.

Ukrajinské síly pokračují v postupu v Kursku, kde zahájily nečekanou vojenskou operaci před téměř dvěma týdny. Tento krok nejenže posiluje ukrajinskou morálku po dlouhých měsících těžkých bojů, ale také komplikuje ruské snahy o posílení vlastního území.

Podle Zelenského je hlavním úkolem zničit co největší část ruského válečného potenciálu a provádět rozsáhlé protiofenzivní akce. Mezi klíčové cíle patří také „vytvoření nárazníkové zóny na území agresora“.

Ukrajinská armáda v ruské Kurské oblasti zničila druhý důležitý most. Ruský kanál Mash uvedl, že most byl přes řeku Sejm u obce Zvannoye, a přidali, že v regionu zůstává pouze jeden použitelný most.

Pokud by tyto informace byly potrzeny, zásobování ruských jednotek bude značně ztíženo.

Od února 2022 Ukrajina obsadila 1150 kilometrů čtverečních ruského území a 82 pohraničních vesnic včetně města Sudha, přes které proudí ruský zemní plyn do Evropské unie.

Zelenskyj podotkl, že jakákoli akce, která způsobuje ztráty ruské armádě, státu, vojensko-průmyslovému komplexu a ekonomice, přispívá k omezení rozsahu války a přiblížení ke spravedlivému konci agrese.

Ukrajinský prezidentský poradce již dříve uvedl, že jedním z cílů této operace je přimět Rusko k „spravedlivému“ vyjednávání.

Ukrajina nyní na východě čelí ruským vojenským silám, které postupují k důležitému vojenskému uzlu. Zelenskyj přiznal, že ukrajinské jndotky na východě země denně odrážejí desítky ruských útoků u Pomrovska a Torecku.

Apeloval také na spojence, aby urychlili dodávky potřebných zbraní a munice.

„Obracím se zejména na Spojené státy, Británii a Francii,“ řekl Zelenskyj. (sfr)