Rusko svedlo vpád Ukrajinců do Kurské oblasti na pomoc NATO. Hrozí globální válkou. (Ilustrační foto).

Za ukrajinský útok na Kurskou oblast v Rusku prý může NATO. Prohlásil to Putinův poradce Nikolaj Patrušev s tím, že NATO  a „Západ“ prý byly do plánování ukrajinského útoku na ruskou Kurskou oblast přímo zapojené. Petrušev tvrdí, že bez podpory Washingtonu by Kyjev neriskoval vpád na ruské území.

Podle Patruševa nejsou prohlášení Spojených států o neúčasti na útoku na Kurskou oblast pravdivá.

„Země NATO pumpují do Kyjeva zbraně, vojenské instruktory, neustále dodávají zpravodajské informace a kontrolují akce neonacistů. Operace v Kurské oblasti byla také naplánována za účasti NATO a západních speciálních služeb,“ deklaroval Patrušev.

Rusko napadlo Ukrajinu v únoru roku 2022. Od té době trvají nepřetržitzé boje, které se až do 6. srpna odehrávaly výlučně na území částečně okupované Ukrajiny.

„Tato kriminální akce je způsobena předtuchou blížícího se kolapsu neonacistického kyjevského režimu,“ dodal Patrušev na adresu úderu ukrajinské armády, která zahájila útok na Kurskou oblast ráno 6. srpna.

Nejprve armáda ostřelovala pohraniční město Sudža, poté se ukrajinským silám podařilo nejen vstoupit na území Ruska, ale převzít i kontrolu nad řadou osad.

Od začátku operace podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského pronikli ukrajinští vojáci do Ruska do hloubky 35 kilometrů a ovládli území o rozloze 1150 kilometrů čtverečních a 82 obcí.

Ruský prezident Vladimir Putin označil akce ukrajinské armády v Kurské oblasti za „rozsáhlou provokaci“ a slíbil adekvátní reakci Ruska.

Poslanec ruské Státní dumy Michail Šeremet v pátek prohlásil, že Západem podporovaný vpád Ukrajiny do pohraničních oblastí Ruska přivedl svět na pokraj globální války.

„Vzhledem k přítomnosti západní vojenské techniky, používání západní munice a raket při útocích na civilní infrastrukturu a nevyvratitelným důkazům o účasti cizinců na útoku na ruské území lze dospět k závěru, že svět je na pokraji třetí světové války,“ řekl Šermeta.

Šeremet, který je členem parlamentního výboru pro obranu.

Ukrajinské síly v Rusku postupují a plně kontrolují město Sudža v ruské pohraniční Kurské oblasti, oznámil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj po setkání s vojenskými veliteli na sociálních sítích uvedl, že ukrajinská armáda „oznámila dokončení osvobození města Sudža od ruské armády“. (sfr)