Prezident Zelenskyj potvrdil: Ukrajinská armáda postupuje v Kurské oblasti do ruského vnitrozemí. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že ukrajinská armáda dosáhla dalšího postupu směrem do ruského vnitrozemí v rámci svého průniku do Kurské oblasti na západě Ruska. Ukrajinská armáda údajně v Rusku již obsadila město Sudža a vyvěsila nad městem ukrajinskou vlajku.

Zelenskyj přijal hlášení od hlavního velitele ozbrojených sil Olexandra Syrského o situaci na několika bojištích na Ukrajině a o postupu v Kurské oblasti.

Na základě toho pak uvedl, že ukrajinská armáda pokračuje v postupu a od začátku středy postoupila o jeden až dva kilometry v různých částech pohraničí Kurské oblasti.

Zelenskyj také upřesnil, že během stejného období bylo zajato více než 100 ruských vojáků.

V příspěvku ocenil všechny, kteří se podílejí na operaci v Kurské oblasti, a dodal, že „toto urychlí návrat našich chlapců a dívek domů“.

Kurská oblast, která je oficiálně nadále součástí Ruské Federace, čelí vojenskému úderu ukrajinské armády od 6. srpna, kdy na její území pronikly ozbrojené síly Ukrajiny.

Rusko se snažilo zastavit jejich postup nejen s pomocí pohraničníků, ale i novobranců, přičemž mnozí z nich padli do ukrajinského zajetí.

Ukrajinská televize odvysílala reportáž, ve které ukrajinské jednotky sundávají ruskou vlajku ze stožáru na úřední budově ve městě Sudža v Kurské oblasti a nahrazují ji ukrajinskou vlajkou.

Reportáž zahrnovala záběry trojice ukrajinských vojáků stojících na střeše třípatrové budovy, údajně školy s kolejí, jak stahují ruskou vlajku a volají „Sláva Ukrajině“. Na videu byla také vidět kolona shořelých ruských vozidel při vjezdu do Sudže a prázdné ulice s nepoškozenými obchody a úředními budovami. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ukrajinský protiúder: Putin se zlobí a žádá vyhnat ukrajinskou armádu z ruského území