Olympiáda v Paříži začala mohutným útokem diverzantů: Zapálili železniční stanice v Paříži. (Ilustrační foto).

Olympiáda v Paříži začala mohutným útokem diverzantů: Zapálili železniční stanice v Paříži. Žhářským útokům čelilo v noci několik pařížských nádraží. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí byl silně narušen, jak informoval francouzský železniční dopravce SNCF.

Sabotáž ovlivní nejméně osm set tisíc cestujících. Obtíže mají trvat nejméně do konce víkendu. Zdržení a rušení spojů se týkají i trasy z Paříže do Londýna.

SNCF informovala o „rozsáhlém koordinovaném masivním útoku s cílem paralyzovat“ vysokorychlostní vlaky TGV.

Část vlaků (TGV) musela odklonit na běžné tratě, ale mnoho jich musela zrušit.

Diverzanti poškodili infrastrukturu v pěti vybraných uzlech klíčových pro hlavní tratě. V tunelech nejprve přeřezali a pak zapálili kabelové svazky, které ovládají mimo jiné vlakovou signalizaci, uvedlo vedení SNCF.

Vyšetřování věci se ujal Národní úřad pro boj s organizovaným zločinem (Junalco). Pachatelům za poškození majetku významného pro chod státu, poničení systémů automatizovaného zpracování dat a spiknutí za účelem spáchání těchto trestných činů hrozí až 20 let za mřížemi a pokuta 150 tisíc eur (3,8 milionu korun).

Situace je nejhorší na nádraží Montparnasse, kde stovky cestujících zatím marně čekali na další informace. Vlaky měly zpoždění až dvě a půl hodiny, mnoho jich bylo zrušeno.

Severní trať Paříž–Lille byla zcela mimo provoz, tratě na východ, jihovýchod a západ byly vážně narušené.

Minimálně do pátečních 13:00 neměly podle dopravce z nádraží jezdit žádné vlaky.

Infrastruktura francouzského železničního dopravce SNCF se stala terčem plánované a koordinované sabotáže, jejíž důsledky jsou rozsáhlé a závažné, napsal na sociální síti X francouzský premiér Gabriel Attal.

S tím, že zpravodajské služby a vyšetřovatelé pracují na tom, aby vypátrali a potrestali pachatele.

Zpoždění mají vlaky pod Lamanšským průlivem

Útoky na francouzskou železnici ovlivnily i vlaky z Paříže do Londýna, které obvykle jezdí přes Lille a dále tunelem pod Lamanšským průlivem. Kvůli uzávěře do Lille nabírají vlaky do Velké Británie zpoždění; některé spoje byly bez náhrady zrušeny, uvedl dopravce Eurostar.

V Paříži v pátek večer začínají letní olympijské hry. Ceremoniál na Seině provázejí značná bezpečnostní opatření. V ulicích má být 45 tisíc francouzských policistů a četníků. (sfr)