Fialova vláda neposlechla Leyenovou a nominovalo na eurokomisaře jen muže, ministra Síkelu.

Fialova vláda nominovala do funkce eurokomisaře v Evropské komisi muže, ministra Jozefa Síkelu (STAN). Nevyslyšela tak volání šéfky komise Ursuly von der Leyenové po nominaci ženy i muže.

Premiér Fiala předloží nominaci ministra průmyslu Síkely do Evropské komise sněmovnímu evropskému výboru. Poté ji definitivně schválí vláda, uvedl premiér.

Na jménu eurokomisaře za Česko se vláda ČR dohodla po mnohahodinovém jednání.

„Toto rozhodnutí vlády bylo jednomyslné. Snažíme se dosáhnout silného portfolia,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Podle premiéra je Síkela tím vhodným kandidátem, který toto splňuje.

S tím, že Síkela má silný mandát díky jeho prokazatelné praxi na politickém poli i v soukromém sektoru. Síkelovi podle něj nahrává jeho určitá známost mezi evropskými politiky z období energetické krize.

„Účastnil se více než 40 ministerských rad, 13 sám předsedal, i to je podstatná kvalifikace,“ podotkl Fiala.

Síkela shrnul své zkušenosti, kterými chce při kandidatuře do EK zaujmout.

„Ruská agrese a strach z nedostatku plynu, po mnoha stránkách rekordní české předsednictví, restart české energetiky, zbavování se závislosti na ruských surovinách po dlouhých letech, to a další jsou věci, které v zahraničí vyvolávají velkou pozornost a jsou velmi ceněny,“ prohlásil s tím, že by mu tato zkušenost měla pomoct získat v Evropské komisi silné portfolio.

Domnívá se, že Evropská komise bude mít v příštích letech „naprosto zásadní vliv“ na vývoj celého kontinentu.

„Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit pozici spolehlivého partnera, který se podílí na společných evropských řešeních,“ uvedl.

Hnutí STAN navrhovalo vládě vedle Síkely také nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou. Piráti navrhli bývalého europoslance Marcela Kolaju.

„Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba. Věřím, že naše vyjednávací pozice by tak byla silnější,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

„Jozef bude nepochybně velmi dobrým eurokomisařem bez ohledu na portfolio, které bude zastávat, svoje schopnosti už prokázal mimo jiné během českého předsednictví. Pokud se eurokomisařem stane, Starostové a nezávislí jsou připraveni navrhnout jeho nástupce na MPO tak, aby se práce na tomto resortu ani na den nezastavila,“ uvedl Rakušan.

Leyenová chce muže i ženu

Šéfka EK Ursula von der Leyenová  požaduje od členských států Evropské unie vždy dva kandidáty do nové Evropské komise. Dokonce v tomto duchu rozeslala formální dopis všem členským státům s lhůtou pro odpověď 30. srpna.

To potvrdil i Úřad vlády ČR, který se odvolal na fakt, že k dnešnímu dni nominovalo 11 z 27 zemí EU do EK vždy jen jednoho kandidáta. (sfr)