LIBERTY Ostrava předložila odborům návrh na snížení zaměstnanosti ve firmě.

V rámci insolvenčního procesu společnosti LIBERTY Ostrava a závazku vůči věřitelům ostravská huť předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Návrh bude předmětem řádného projednání, které určí, kolika pracovních pozic se bude týkat. 

Toto obtížné opatření zřejmě povede k nezbytnému snížení nákladů, které je nutné provést, aby mohly být zachovány životaschopné provozy druhovýroby spolu s pracovními místy v této části podniku a bylo zajištěno, že společnost bude atraktivní pro potenciální nové vlastníky nebo investory, uvedla firma v pohlášení.

Společnost LIBERTY dokončuje výběr mezinárodní investiční banky, která povede proces hledání nového majitele těchto provozů.

Podle navrhovaného plánu by se tedy zařízení na výrobu železa a oceli společnosti LIBERTY Ostrava odstavila a udržovala, ale koksovna by se zavřela. To by mělo dopad na všechny zaměstnance těchto provozů, kromě těch, kteří jsou potřební k bezpečné údržbě těchto agregátů, a také na další pozice v celém podniku.

Toto obtížné rozhodnutí odráží zákonné povinnosti společnosti LIBERTY Ostrava v rámci insolvence, mezi které patří odpovědnost vůči věřitelům za zachování životaschopného podniku, konstatovala firma.

Společnost LIBERTY Ostrava nyní sjednala smlouvy o tollingu pro válcovny dlouhých výrobků a rourovnu a dojednávání smlouvy pro válcovny plochých výrobků je v progresu. To umožní, aby zaměstnanci pracující na provozech druhovýroby dostávali od srpna mzdu jako obvykle.

Tyto navrhované kroky by nebránily tomu, aby se do ostravské huti v budoucnu vrátila výroba železa a oceli nebo aby se investovalo do udržitelnějších metod, jako je hybridní elektrická oblouková pec, do jejíchž plánů se již investovalo. Projednávání návrhu bude zahájeno v úterý 30. července.

Navrhovaný plán počítá s tím, že dotčeni zaměstnanci budou do konce července nadále dostávat mzdu v rámci institutu náhrady mzdy. Poté by museli uplatnit pohledávku vůči konkurzní podstatě zajištěnou z výtěžku prodeje podniku.

Personální oddělení společnosti LIBERTY Ostrava nadále vyhodnocuje, jaká další podpora by mohla být poskytnuta osobám, kterých se navrhovaný plán týká, včetně podpory z programů EU. Personální oddělení poskytne do konce července další podrobnosti o tomto procesu.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu.

Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek.  Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa.  Spolu s dceřinými společnostmi má 5 200 zaměstnanců.  www.libertysteelgroup.com/cz/

Skupina LIBERTY Steel je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel, hliníkářskou ALVANCE Aluminum a energetickou SIMEC Energy, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost.  GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců. (sfr)