Ministr Jurečka navrhl 2 varianty zvýšení platů státních zaměstnanců. Odbory mezitím vstoupily do stávkové pohotovosti. (Ilustrační foto - archív).

Ministr Jurečka navrhl 2 varianty zvýšení platů vybraných státních zaměstnanců. Odbory mezitím vstoupily do stávkové pohotovosti. Platy vybraných státních a veřejných zaměstnanců od září vzrostou buď o sedm, nebo o deset procent. Vyplynulo to z návrhu vládního nařízení, které připravil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

První varianta navýšení platů by si vyžádala ze státních a veřejných rozpočtů dodatečné náklady ve výši 4,57 miliardy korun, druhá pak 6,53 miliardy Kč.

Zvýšení platů se má týkat úředníků, nepedagogických pracovníků ve školství, například kuchařek a školníků, a nelékařských pracovníků ve zdravotnictví, jako jsou například uklízečky.

Cílem navrhovaného navýšení platových tarifů je především zlepšit platové podmínky zaměstnanců ve veřejných službách a správě a státních zaměstnanců a to zejména v reakci na mimořádný růst spotřebitelských cen v uplynulých dvou letech.

Dalším cílem je údajně také „posílit konkurenceschopnost veřejné sféry na trhu práce“. Celkem by se podle Jurečky mělo navýšení platů týkat asi 360 tisíc státních zaměstnanců.

V letech 2019 až 2023 došlo k poklesu reálných platů u uvedených skupin zaměstnanců a státních zaměstnanců o necelých 18 procent.

Cílem zvýšení platů je současně také eliminovat počet platových tarifů pod minimální mzdou, uvedlo Jurečkovo ministerstvo.

Podle návrhu by si například školník nebo školní kuchařka s platem 23 880 Kč měsíčně mohli polepšit o 1680, respektive 2390 Kč.

Referentovi v úřadu s měsíčním tarifním příjmem 29 340 korun by podle první varianty stoupl plat o 2060 Kč; podle druhé varianty o 2940 korun hrubého.

Fialova vláda by o nařízení o zvýšení platů měla jednat v srpnu, aby toto zvýšení mohlo začít platit již od září.

Zaměstnavatelé navrhovali navýšení o pět procent. Naopak odbory požadovaly zvýšení platů o patnáct procent. Kvůli neřešení situace nakonec odbory vyhlásily stávkovou pohotovost s tím, že od vlády požadují plošné navýšení platů. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Stát v Česku v současnosti platí celkem 484 tisíc svých zaměstnanců. Přibylo jich 20 tisíc

Státní dluh České republiky na konci letošního června přesáhl 3,2 bilionu korun