Ukrajina získala z Německa třetí systém protiraketové obrany Patriot na obranu před Ruskem. (Ilustrační foto).

Ukrajina získala z Německa třetí systém protiraketové obrany Patriot na obranu před Ruskem. Oznámil to v proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Patriot z Německa dorazil,“ prohlásil Zelenskyj.

Německo tak poskytlo Ukrajině tři americké systémy protivzdušné obrany Patriot a podle Zelenského je nejnovější zřejmě připraven k nasazení.

„Na obloze budeme schopni udělat víc. Samozřejmě, že je pořád co dělat a ochrana není ani zdaleka zaručena, ale pro Ukrajinu je to stále výhra,“ dodal Zelenskyj.

Zelenskyj v posledních týdnech opakovaně zdůrazňoval, že Ukrajina potřebuje dodatečné systémy protivzdušné obrany pro komplexní ochranu svého vzdušného prostoru. Počty jím uváděných požadovaných systémů Patriot se pohybují mezi šesti a 25.

Patriot je pokročilý systém protivzdušné obrany, který byl vyvinut a vyráběn společností Raytheon. Jeho cílem je ochrana proti balistickým střelám a vzdušným hrozbám, včetně letadel, střel a bezpilotních prostředků.

Patriot je schopen sledovat a identifikovat hrozby, vyhodnotit jejich trajektorii a předvídat místo dopadu. Pokud je vyhodnocena hrozba, systém odpovídá odpálením raketových střel na tyto cíle. (sfr)