Biden se vzdal další kandidatury na funkci prezidenta USA. Místo sebe podpořil Harrisovou.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že nebude znovu kandidovat na funkci prezidenta USA. Chce se prý nyní soustředit na své povinnosti po zbytek svého funkčního období. Biden to uvedl ve svém prohlášení. Zároveň vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové, aby se stala kandidátkou Demokratické strany pro nadcházející prezidentské volby.

Harrisová potvrdila, že se o nominaci Demokratické strany hodlá ucházet a chce udělat vše pro to, aby republikánského kandidáta Donalda Trumpa porazila.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

„Bylo mi největší ctí sloužit jako váš prezident. Myslím, že je v nejlepším zájmu mé strany a mé země, abych odstoupil a soustředil se pouze na prezidentské povinnosti po zbytek svého funkčního období,“ uvedl Biden.

Biden dále oznámil, že zůstane ve funkci prezidenta a vrchního velitele až do konce svého funkčního období v lednu 2025.

Republikánský kandidát Donald Trump krátce po Bidenově oznámení prohlásil, že Harrisovou bude snazší porazit, než Joe Bidena.

Harrisová poděkovala Joe Bidenovi za jeho dlouholetou službu Spojeným státům a za jeho „mimořádné vedení“.

„Jeho neuvěřitelný odkaz je úspěchem, který nemá v moderní historii USA obdoby,“ napsala.

„Jsem poctěna, že mám podporu prezidenta a mým záměrem je vyhrát a získat nominaci,“ dodala.

Pokud by se Kamala Harrisová stala nominantkou Demokratické strany na prezidentku USA, stala by se první černošskou ženou v historii Spojených státrů, která povede kandidátku velké strany do prezidentských voleb.

Harrisová je bývalá generální prokurátorka Kalifornie a americká senátorka. Neúspěšně kandidovala na prezidentku v roce 2020 proti Joe Bidenovi. Harrisová ve svém prohlášení uvedla, že je odhodlána získat nominaci, sjednotit Demokratickou stranu a porazit Donalda Trumpa. (sfr)