Premiér Fiala (zády k fotografovi) podepsal za Česko bezpečnostní dohodu s prezidentem Ukrajiny Zelenským.

Předseda vlády ČR Petr Fiala v Blenheim Palace ve Velké Británii na summitu Evropského politického společenství podepsal za Česko bezpečnostní dohodu s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Tím se ČR připojila k dalším zemím Evropy, které už podobnou dohodu s Ukrajinou mají, například Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Japonsko nebo USA.

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

Během summitu se premiér Fiala sešel na bilaterálním jednání také s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Společně podepsali bezpečnostní smlouvu. Tím se ČR připojila k dalším zemím Evropy, které už podobnou dohodu s Ukrajinou mají, například Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Japonsko nebo USA.

Smlouva nepředstavuje právně závaznou mezinárodní dohodu. Podle premiéra Fialy jde o symbolické gesto a důkaz další podpory v oblastech vojenské či ekonomické spolupráce, humanitární pomoci a také následné pomoci při rekonstrukci poválečné Ukrajiny.



„Je to další krok v posilování spolupráce mezi ČR a Ukrajinou. Velká část mezivládních konzultací tento týden v Praze se týkala nejen pomoci Ukrajině, ale také ekonomické spolupráce, která je výhodná i pro naše firmy. S našimi zkušenostmi v přístupových jednáních můžeme Ukrajincům pomoci v přístupovém procesu do Unie, který je pro ně velmi důležitý,“ vysvětlil premiér.

Již počtvrté se na summitu sešli předsedové vlád a hlavy států EU s dalšími zeměmi mimo Unii. Lídři všech přítomných zemí jednali zejména o obraně a bezpečnosti Evropy, energetice, infrastruktuře, kybernetické bezpečnosti, boji proti dezinformacím a migraci.

Premiéři a hlavy států na začátku summitu mluvili o novém nastavení vztahů mezi Velkou Británií a EU. Nový britský premiér Keir Starmer v úvodní řeči upozornil na hrozby ze strany Ruska, které se týkají celého evropského kontinentu, či o problému nelegální migrace.



Zdůraznil, že Británie nevypoví Evropskou úmluvu o lidských právech, o čemž uvažovaly předchozí konzervativní kabinety.

„ČR má s Británií výborné vztahy. Využil jsem setkání, abych mohl poprvé mluvit s novým britským premiérem Starmerem Potvrdili jsme si, že máme zájem na rozvíjení česko-britských vztahů. Dostal ode mě pozvání do Prahy. Měl jsem možnost mluvit i s britským králem Karlem III. Jak premiér Starmer, tak král Karel mají velký zájem na rozvoji našich vzájemných vztahů,“ uvedl po summitu Fiala.

Předseda vlády také vystoupil v rámci kulatého stolu, který řešil obranu a ochranu demokracie v Evropě. Podle premiéra jsou dezinformace a zahraniční vměšování jedny z nejvážnějších hrozeb, kterým nyní musí Evropa čelit. Během dne se Fiala sešel ještě s prezidentem Ázerbajdžánu Ilhanem Alijevem, nebo prezidentem Černé Hory Jakovem Milatovićem. Na závěr summitu jednal i s premiérem Arménie Nikolou Pašinjanem.

Neformální platforma Evropského politického společenství má podporovat politický dialog v Evropě a přispívat k její stabilitě, bezpečnosti a prosperitě. První setkání se konalo na podzim 2022 v Praze, podruhé se zástupci evropských zemí sešli v červnu 2023 v moldavském Kišiněvě. Naposledy summit EPC hostila loni v říjnu Granada. (sfr)