Ursula von der Leyenová byla opět zvolena do funkce šéfky Evropské komise na dalších 5 let.

Dosavadní předsedkyně EK Ursula von der Leyenová byla opět zvolena do funkce šéfky Evropské komise na dalších 5 let. Zvolili ji poslanci Evropského parlamentu na zasedání ve Štrasburku. Leyenová dostala 401 ze 707 platných hlasů. Po znovuzvolení Leyenová slíbila, že chce spolupracovat s proevropskými a proukrajinskými stranami.

Proti setrvání von der Leyenové ve funkci šéfky EK hlasovalo 284 europoslanců, 15 se zdrželo hlasování.

„Nemohu vyjádřit, do jaké míry jsem vděčná za důvěru většiny Evropského parlamentu,“ prohlásila po zvolení von der Leyenová.

Ve volbě předsedkyně EK nyní Leyenová získala více hlasů než před pěti lety.

V projevu před volbou von der Leyenová uvedla, že je nezbytné, aby se v Evropě udržel demokratický střed. Největší výzvy naší doby, jako je bezpečnost či změna klimatu, lze podle ní řešit jen společně.

Slíbila rovněž, že zahájí obranné projekty a bude se držet cílů takzvané Zelené dohody pro Evropu.

Vyjádřila se také k cestě maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy, kde jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Leyenové se nejednalo o mírovou misi, ale misi appeasementu – za tento výrok si vysloužila dlouhý potlesk europoslanců.

Jako jediná z Česka na čtvrtečním zasedání vystoupila Klára Dostálová (ANO).

„Paní předsedkyně během svého předchozího mandátu nasadila Evropské unii železnou kazajku opatření, která dusí naši konkurenceschopnost a zvyšuje náklady na život obyčejným lidem,“ uvedla Dostálová.

Projev von der Leyenové ocenil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Ke zvolení Leyenové pomohli i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová., či Jan Farský a Danuše Nerudová (STAN).

S „těžkým srdcem“ předsedkyni Komise nakonec podpořila i Veronika Vrecionová (ODS).

Europoslanci z ANO, kteří jsou v nové frakci Patrioti pro Evropu, předem deklarovali, že šéfku Evropské komise nepodpoří.

„Vyhrála netransparentnost, lobbing, cenzura a zbrojaři. Každý, kdo pro ni hlasoval, bude nést zodpovědnost za její činy, doufám ze si to kolegové uvědomuji,“ sdělila Kateřina Konečná (Stačilo!).

Program, který von der Leyenová připravila pro roky 2024 až 2029, je rozdělen do několika kapitol. Jedna z nich nese název Nová éra pro evropskou bezpečnost a obranu.

„Naše práce v příštích pěti letech se soustředí na budování skutečné Evropské obranné unie. Členské státy budou mít vždy odpovědnost za své vlastní jednotky, od doktríny po jejich nasazení, ale Evropa toho může udělat hodně, pokud jde o podporu a koordinaci úsilí o posílení obranného průmyslu, inovací a jednotného trhu,“ uvedla v textu programu Leyenová. (sfr)