NATO plánuje v případě ruského útoku přesunout 800 tisíc vojáků na východ Evropy. (Foto: archiv; ilustrační - Ursula von der Leyenová ještě jako ministryně obrany Německa).

Severoatlantická aliance (NATO) plánuje v případě ruského útoku přesunout 800 tisíc vojáků na východ Evropy. Operační akční plán pro případ ruského útoku na Severoatlantickou alianci připravila německá armáda. Počítá s rychlým nasazením 800 tisíc vojáků a 200 tisíc kusů techniky na východním křídle aliance.

Informovala o tom německá média.

Podle tohoto scénáře by tyto vojenské síly z různých zemí NATO měly být přesunuty k východním hranicím aliance ze severomořských přístavů v Nizozemsku, Belgii a Německu do tří až šesti měsíců od „zhoršení situace“.

Klíčovou zásobovací trasou by měla být dálnice A2 vedoucí z německého Oberhausenu až k Berlínu. Nejde však o jedinou trasu, kterou Němci připravují. Na dálnici A2 se totiž nachází strategicky důležitý most Hohenwarte severně od Magdeburgu, jehož případné zničení by vedlo k ochromení dálnice A2.

Německo také plánuje, kde přesně na trase zřídí odpočívárny pro vojáky. Ty chtějí vybudovat každých 300 až 500 kilometrů. Úřady proto v tuto chvíli prověřují místní civilní infrastrukturu, aby zjistily, zda je schopna pojmout a obsloužit tak velký počet osob a techniky.

Již dříve informovala média o plánu Aliance ohledně nasazení amerických vojáků v případě války s Ruskem. Vylodit by se měli v přístavech jedné z pěti zemí – Norska, Itálie, Nizozemska, Řecka nebo Turecka. A poté se přesunout k válečné frontě po předem připravených logistických trasách.

Plán číslo jedna počítá s jejich vyloděním v nizozemském Rotterdamu a následným přesunem ve vlacích přes Německo a Polsko k ukrajinským a běloruským hranicím a také k ruské Kaliningradské enklávě.

Zbývající trasy jsou pak záložní pro případ, že by ta hlavní nebyla dostupná.

NATO má k dispozici také tzv. Síly rychlé reakce (NATO Response Force), jež v současnosti tvoří 300 tisíc vojáků, což jsou jednotky vojáků z několika aliančních zemí, které jsou v případě nutnosti nasazeny do boje během velmi krátké doby. (sfr)