Levnější hypotéky rozproudily trh nemovitostí v Česku. Třetina bytů se prodává na úvěr. (Ilustrační foto).

V důsledku poklesu úrokových sazeb se na trh s novými byty vrací odložená poptávka a realitní trh výrazně roste. V krizovém roce 2022 pořizovalo nový byt na hypotéku pouze 11 % kupujících, nyní je to již třetina a podíl žadatelů o úvěr neustále roste. Vyplynulo to z analýzy tuzemského rezidenčního stavitele Central Group.

Na úvěr kupují nejvíce lidé mladší 40 let. Prudce rostoucí poptávka však naráží na nedostatečnou nabídku, ceny bytů již opět začínají šplhat vzhůru a dále by měly růst tempem přibližně 5 % ročně.

Rostoucí zájem o nové byty a oživení hypoteční aktivity potvrzují i nejnovější data společnosti Central Group. Zatímco dříve využívala hypoteční financování téměř polovina kupujících, v roce 2022 v důsledku geopolitické situace, rekordní inflace a prudkého růstu úrokových sazeb, klesl tento podíl pouze na 11 %.

Díky stabilizaci situace, zlevnění hypoték a zlepšení jejich dostupnosti však začíná podíl žadatelů o úvěr opět růst. V loňském roce stoupl na 28 % a letos financuje hypotékou nový byt již třetina kupujících.

Analýzu potvrzují i poslední data ČBA Hypomonitoru, dle kterých objem nově poskytnutých hypoték v červnu meziročně vzrostl o 73,8 % a dosáhl 20,2 mld. korun. Aktuálně se jedná o nejvyšší úroveň objemu nově poskytnutých hypoték od března roku 2022.

Dá se očekávat, že podíl žadatelů o úvěr poroste i nadále, a to také v důsledku postupného vyrovnání výše splátek hypotéky a nájemného, které bude povzbuzovat poptávku po vlastním bydlení.

Podle průzkumu Central Group preferuje 82 % Čechů bydlení ve vlastním bytě s hypotékou před bydlením v nájmu. Při přiblížení výše splátek hypoték a nájemného opět výrazně převáží preference bydlet ve vlastním, protože zdravý selský rozum říká, že po letech je lepší mít splacený byt než mít jen krabici plnou účtů za platby nájmu.

„Růst prodejů sledujeme také u nás. V minulém roce stouply naše prodeje o 60 % a letos jsme již v polovině roku na podobných číslech, jako za celý loňský rok. Za vyšší čísla může návrat žadatelů o úvěr. V letošním roce představují lidé využívající hypotéku pro pořízení nové nemovitosti již třetinu kupujících a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i dále.“

Průměrná úroková sazba nově poskytnutých hypoték dle nejnovějších dat ČBA Hypomonitoru stále klesá a na svých aktuálních 5,06 procentech je tak nejnižší od června 2022, což pro mnohé znamená impuls jednat a na trh se tak vrací odložená poptávka,“ uvedla Michaela Váňová, výkonná ředitelka Central Group.



NOVÉ BYTY NA HYPOTÉKU KUPUJÍ MLADŠÍ LIDÉ 

Analýzy Central Group také ukazují, že průměrný věk kupujících nových bytů od roku 2022 klesl o 3 roky, a to z 46 let na 43 let. Zatímco v roce 2022 tvořili dominantní skupinu kupujících lidé ve věku 41 až 50 let (32 %), letos jsou to již mladší ročníky ve věku 31 až 40 let (34 %).

„Jak vyplývá z našich analýz, v roce 2022 vzrostl průměrný věk našich kupujících na téměř 46 let. Byty si v tomto období mohli dovolit především ti, kteří měli již našetřeno, což bývají spíše starší ročníky. Během posledního roku však průměrný věk klesl, a to právě proto, že opět začal narůstat podíl lidí, kteří financují nové byty hypotékou. Dle našich statistik jsou téměř tři čtvrtiny z nich mladší 40 let a průměrný věk žadatelů o úvěr je tak 37 let,“ vysvětlila Váňová.

CENY BYTŮ OPĚT POMALU ROSTOU

Například jenom na pražském trhu se v předchozím čtvrtletí prodalo 2,5krát více nových bytů než ve stejném období loňského roku. Nabídka nových bytů však stagnuje a výrazně sílící poptávka naráží na nedostatek bytů na trhu. Jejich ceny tak začínají opět pomalu růst.

„Již ke konci minulého roku začaly nabídkové ceny bytů růst a tento trend by měl pokračovat i letos. Růst cen predikuje v aktuální Zprávě o finanční stabilitě také ČNB, dle které by ceny nových bytů měly růst zhruba o 5 % ročně. Zřetelně dle této zprávy také kleslo riziko výraznějšího poklesu cen nemovitostí a k zesílení cen může také v budoucnu přispět nedostatečná výstavba.“

„Čechy, kteří budou i nadále odkládat koupi nových bytů a čekat na výhodnější hypotéky, tak mohou v budoucnu překvapit vyšší ceny i omezená nabídka nových bytů,“ dodala Váňová.

CENTRAL GROUP REAGUJE NA OŽIVENÍ TRHU VÝSTAVBOU 3.300 NOVÝCH BYTŮ

Central Group jde zvýšené poptávce po nových bytech naproti. Během prvního pololetí letošního roku zařadil do nabídky téměř 400 nových bytů. Letos již zahájil stavbu 1.100 nových bytů a dalších 2.200 plánuje zadat k realizaci ještě do konce roku. Do prodejní nabídky budou zařazeny v průběhu následujících měsíců a příštího roku.

Nedávno navíc oznámil svou doposud největší akvizici v Karlíně v Praze 8, kde v rámci následujících 10 let postaví až tisíc nových bytů. Výstavba by měla být zahájena v roce 2028 a první etapa dokončena v roce 2030. Celá čtvrť Nový Karlín by mohla být hotova v roce 2033.

Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² pozemků a brownfieldů určených k výstavbě, na kterých plánuje zhruba 35.000 nových bytů. (sfr)