Rozhodnuto: Nové 2 jaderné bloky v Dukonavech postaví korejská KHNP. Francouzi prohráli.

Nové 2 jaderné bloky v Dukovanech postaví jihokorejská firma KHNP. Poražena byla francouzská státní firma EdF, která byla druhým finalistou tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. O vítězi tendru rozhodla česká vláda. Dukovany jsou součástí ČEZ, v němž stát drží podíl 69,8 %.

Ve finální části tendru soutěžily jihokorejské společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a francouzská státní společnost Électricité de France (EdF).

Vítězná KHNP postaví dva bloky v dukovanské jaderné elektrárně a získá také opci na stavbu dvou nových bloků v Temelíně. Jde o největší zakázku v novodobé historii Česka.

Fialova vláda dala na doporučení ČEZ a vybrala KHNP namísto francouzské (EDF).

„Korejská nabídka byla lepší téměř ve všem,“ konstatoval premiér Fiala.

KHNP bude stavět rovnou dva bloky v Dukovanech. „Představuje to finanční úsporu kolem 20 procent,“ upřesnil Fiala.

Bloky nebudou stavěny najednou, ale s časovým odstupem s tím, že šestého bloku v Dukovanech by to mělo být rok až dva po dostavbě prvního bloku, vysvětlil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Cena jednoho bloku v Dukovanech podle vlády vychází na 200 miliard Kč.

„Cena je nižší, než předpokládali různí experti. K tomu nám pomohlo i včasné rozhodnutí požádat uchazeče o stavbu více bloků,“ podotkl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Náklady státního rozpočtu na stavbu by podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) měly od roku 2025 do roku 2029 dosáhnout 80 miliard Kč.

Vláda podle něho nemusí kvůli tomuto projektu provádět žádná úsporná opatření.

„Šlo o to vybrat uchazeče, který nabídne nejvýhodnější možnou cenu tak, abychom měli nejvýhodnější cenu elektřiny,“ uvedl Síkela.

Od ceny zakázky se také odvíjí cena 1 megawatthodiny vyrobené novými jadernými bloky.

„Výrobní cena z těchto jaderných bloků bude nižší, než je současná cena energie, tedy než 90 eur za MWh,“ doplnil Fiala.



Dalším kritériem v rozhodování bylo, že se uchazeč zaváže k dodávce tzv. na klíč a převezme na sebe veškeré záruky za časový harmonogram i cenu projektu.

Třetí podmínkou bylo, že bude vybrána firma z demokratické země a že se projekt stane nejen impulzem pro rozvoj české energetiky, ale také ekonomiky.

Podle šéfa ČEZU Beneše by všechny smlouvy s dodavatelem a státem měly být podepsány v březnu 2025 a výkopové práce by měly začít v polovině roku 2029.

Dvouletý zkušební provoz nového bloku by měl být zahájen v roce 2036 s tím, že pokud bude vše v pořádku, nový blok zahájí standardní provoz v roce 2038.

Soutěž byla původně vypsána jen na jeden blok v jaderné elektrárně Dukovany. Stát však koncem ledna svůj požadavek rozšířil o závazné nabídky až na další tři bloky – ještě jeden v Dukovanech a na třetí i čtvrtý blok v Jaderné elektrárně Temelín.

Pátý blok v Dukovanech by měl dodávat 9 terawatthodin elektřiny ročně.

Česko v současné době čerpá kolem 30 procent elektřiny z jádra, ale v budoucnosti by to mělo být 50 procent.

Česká republika má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu téměř 1100 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Obě elektrárny jsou součástí Skupiny ČEZ.

KHNP

Jihokorejská společnost KHNP již postavila čtyři větší reaktory APR-1400 ve Spojených arabských emirátech. Doba výstavby každého ze tří hotových reaktorů v Emirátech se pohybuje mezi osmi a devíti lety. KHNP při tom splnila veškeré termíny i dodržela cenu projektů.

Další reaktory stavěla v Shin Hanul ve své mateřské zemi, kde provozuje 25 reaktorů.

KHNP by také měla stavět dva jaderné bloky v Polsku v regionu Patnów-Konin, což bude její první evropská zakázka. (sfr)