Pobaltské státy se již brzy úplně odpojí od elektrické přenosové sítě kontrolované Ruskem. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Pobaltské státy se již brzy úplně odpojí od elektrické přenosové sítě kontrolované Ruskem. Provozovatelé elektrických sítí tří pobaltských zemí oficiálně oznámili Rusku a Bělorusku, že ukončí dohodu z roku 2001, která spojuje Estonsko, Lotyšsko a Litvu s elektrickou přenosovou soustavou kontrolovanou Ruskem.

Pobaltské státy, Estonsko, Lotyšsko a Litva, oznámily již plán, že se plánují odpojit od ruské sítě. Cílem tohoto kroku je posílit nezávislosti na Rusku po jeho invazi na Ukrajinu.

V únoru příštího roku se tyto státy připojí k hlavní kontinentální evropské elektrické síti.

Estonská společnost Elering, lotyšská AST a litevská Litgrid podepsaly společné prohlášení o odchodu z ruské sítě s tím, že dohoda s Ruskem a Běloruskem skončí 7. února 2025. Pobaltské elektrické sítě se odpojí následující den.

„Odpojíme a demontujeme poslední fyzická propojení s ruskými a běloruskými sítěmi,“ deklaroval generální ředitel Litgridu Rokas Masiulis.

Tento krok označil za „ambiciózní projekt energetické nezávislosti.“

Pobalstké státy již v současnosti nekupují elektřinu z Ruska. Stále jsou však fyzicky připojeny k síti, kterou kontroluje Rusko a to na základě dohody BRELL z roku 2001. Oba systémy používají střídavý proud s frekvencí 50 Hz.

„Synchronizace s kontinentální Evropou umožní nezávislé, stabilní a spolehlivé řízení frekvence elektrických sítí pobaltských států a zvýší energetickou bezpečnost v regionu,“ zdůraznila firma Elering, která je provozovatelem elektrické sítě v Estonsku.

V roce 2019 se Estonsko, Lotyšsko a Litva dohodly s Evropskou komisí na koordinaci připojení k energetické síti EU do konce roku 2025. Evropská unie na tento projekt vyčlenila 1,2 miliardy eur (tj. cca 30,4 mld. Kč). (sfr)