Munice z České republiky už je na Ukrajině a pomáhá armádě ve válce s Ruskem. (Ilustrační foto).

Munice z České republiky už je na Ukrajině a pomáhá ukrjainské armádě ve válce s Ruskem. Část z první zásilky munice, kterou Česká republika doručila Ukrajině v červnu v rámci muniční iniciativy, už je podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala používána na bojišti.

Šmyhal to uvedl po společném jednání české a ukrajinské vlády v Praze.

Oznámil také, že na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou firmou Sellier & Bellot.

„Prvních 50 tisíc kusů munice je již na Ukrajině a část z této munice se nyní používá na bojišti proti ruským okupantům. Doufáme také ve společné projekty na výrobu munice v Česku a na bezpečných místech na Ukrajině,“ prohlásil Šmyhal.

Mezi dalšími plánovanými projekty je podle něj také společná oprava vrtulníků v ČR.

„Žádali jsme o velmi konkrétní pomoc. ČR je výrobcem speciálních zařízení a komponentů, které jsou pro nás důležité,“ podotkl ukrajinský premiér a dodal, že od české vlády žádal politickou podporu, aby Ukrajina byla pro tyto firmy prioritní a aby se některé jejich kontrakty s jinými zeměmi odložily.

Kromě závodu na výrobu munice byla podepsána také dohoda na výrobu pušek Bren 2 mezi Českou zbrojovkou a ukrajinskou společností.

Šmyhal pak předal českému premiérovi čestné uznání za „mimořádný osobní přínos a posílení vojenské kapacity Ukrajiny v obraně proti ruské agresi, za podporu ukrajinského lidu v boji za mír a demokratické hodnoty.“

„Rusko může být přivedeno k jednacímu stolu jen tehdy, když uvidí, že vojensky nemá šanci uspět. V tomto smyslu musíme Ukrajině pomáhat,“ reagoval Fiala. (sfr)