Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj láká Rusko na příští mírový summit. (Ilustrační foto).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že by se Rusko mělo zúčastnit druhého summitu s cílem zajistit trvalý mír na Ukrajině. Zelenského země od února 2022 čelí ruské invazi. Zelenskyj tak zpřesnil svůj dřívější postoj, kdy prohlašoval, že Rusko bude možné k jednání přizvat, jen pouze pokud opustí zabrané území na Ukrajině.

„Domnívám se, že ruští zástupci by měli být na druhém summitu,“ prohlásil prezident Zelenskyj na tiskové konferenci v Kyjevě, která se týkala příprav na možný summit navazující na ten předchozí ve Švýcarsku z minulého měsíce.

Podle Zelenského by se ještě před tímto druhým summitem měla konat samostatná jednání v Kataru, která by se týkala klíčových otázek, včetně energetické bezpečnosti.

Další jednání o potravinové bezpečnosti by se podle něj ještě před summitem měla konat v Turecku.

První summit o Ukrajině se konal 15. června ve Švýcarsku, kde se jej účastnili představitelé více než 90 států světa. Rusko na tento summit nebylo pozváno. Některé země včetně Číny se odmítly zúčastnit.

Kreml tehdy jakoukoliv diskuzi o ukončení konfliktu na Ukrajině bez své účasti označil za „absurdní“.

Zelenskyj nyní také odsoudil cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy, kde jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o urovnání konfliktu na Ukrajině. Orbán předtím navštívil poprvé od vypuknutí války i Kyjev.

Možnou ruskou účast na dalším summitu Zelenskyj připustil i před dvěma týdny.

„Pokud bude mít druhý mírový summit plán na ukončení války a budeme mít více zemí, zorganizujeme ho a ruští zástupci musí být přítomni. Kdo? To uvidíme,“ konstatoval tehdy Zelenskyj.

Vyjádřil se i k možné účasti ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nejsem si jistý, myslím, že se bojí opustit Rusko. Je možné, že přijde někdo jiný místo Putina? Možná do té doby bude v Kremlu někdo jiný, pak si promluvíme s někým jiným,“ zdůraznil.

Možný vítěz letošních amerických prezidentských voleb, republikán Donald Trump, bez dalších podrobností prohlásil, že by válku na Ukrajině „ukončil během 24 hodin“. (sfr)