LAMA energy: Jak správně klimatizovat, abyste za elektřinu neplatili zbytečně moc. (Ilustrační koláž).

Společnost LAMA energy nabídla několik rad, jak mají spotřebitelé správně klimatizovat, aby za elektřinu neplatili zbytečně moc. Klimatizace se totiž zejména v létě stává nezbytným pomocníkem pro udržení příjemného prostředí, ale často s sebou přináší i obavy z vysokých účtů za elektřinu.

Správný výběr klimatizačního systému

Při výběru klimatizace je důležité zvolit správný typ a velikost klimatizační jednotky pro daný prostor. Investice do energeticky účinného modelu se sice může jevit jako dražší, ale v dlouhodobém horizontu se vyplatí díky nižším nákladům za energie.

„Vybírejte klimatizaci vyšší energetické třídy, ideálně A++ a vyšší. Všímejte si také funkcí. Moderní klimatizace mají časovač vypnutí nebo funkci sleep, díky které lze regulovat chod vnitřní jednotky během noci,“ poradil energetický expert Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Pravidelná údržba

Aby klimatizace fungovala na maximum, je potřeba ji pravidelně čistit a servisovat. Znečištěné filtry a chladicí systémy mohou výrazně snížit efektivitu a zvýšit spotřebu elektřiny.

Správné nastavení teploty

Optimální teplota pro klimatizované prostory by neměla být nižší než 22 °C.

„Obecně se doporučuje, že teplota v klimatizované místnosti by se měla od té venkovní lišit maximálně o 7 °C. Každý stupeň navíc může zvýšit spotřebu energie o několik procent. Nenastavujte tedy klimatizaci na příliš nízké teploty,“ zdůraznil Tobiáš.

Izolace a stínění

Udržení chladu uvnitř prostoru je stejně důležité jako samotné chlazení. Zateplení a kvalitní izolace stěn a oken dokáže významně snížit potřebu chlazení. Přes den by lidé neměli zapomínat stínit okna roletami nebo žaluziemi.

Využívejte noční větrání

Pokud to venkovní teploty dovolí, měli by spotřebitelé větrat v noci. Čerstvý chladnější vzduch pomůže snížit teplotu v místnosti a snížit potřebu chlazení během dne. Ráno by lidé měli okna zavírat ještě předtím, než teploty opět stoupnou.

„Investicí do správného klimatizačního řešení a jeho chytré využívání můžete výrazně snížit náklady za energie. Důležité je se seznámit se všemi funkcemi klimatizace, umět je efektivně používat během dne a místnost příliš neochlazovat.“

„Využívejte co nejvíce větrání během noci a zaměřte se také na zatemnění oken. Klimatizace nemusí nutně znamenat, že po letní sezoně sáhnete hlouběji do peněženky,“ uzavřel Jakub Tobiáš z firmy LAMA energy. (sfr)