ČBA Hypomonitor: Banky v červnu poskytly v Česku nejvíce hypoték v letošním roce. (Ilustrační foto).

Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu letošního roku hypoteční úvěry za 24,2 mld. Kč, z toho skutečně nové úvěry činily 20,2 mld. Kč a nepatrně tak překonaly květnovou úroveň. Červnový objem nově poskytnutých hypoték je tak nejvyšší v letošním roce a společně s květnem se poprvé po více než dvou letech nachází nad hranicí 20 mld. Kč.

Vyplynul to z údajů ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Z meziměsíčního pohledu objem poskytnutých hypoték vzrostl jen o mírných 0,6 %, z meziročního vyjádření růst zpomalil z květnových více než 90 % na zhruba 70 %, což je dáno i vyšší srovnávací základnou z loňského roku. Hodnoty z hypotečního trhu v letošním roce tak potvrzují jeho oživování a objemy poskytnutých hypoték se v posledních dvou měsících již dostaly nad úrovně roku 2020.

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů pokračovala v poklesu, který byl však pouze kosmetický, a to z 5,07 na 5,06 %. Průměrná velikost hypotéky se dále zvýšila na 3,74 mil. Kč.

Objem poskytnutých hypoték v červnu mírně překonal květnovou hodnotu

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v červnu hypotéky v objemu 24,2 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 0,5 mld. Kč, tj. 2,2 % a byl na nejvyšší úrovni od března roku 2022. Červnový objem poskytnutých hypoték tak i přes meziměsíční zpomalení zůstává příznivý a potvrzuje, že oživování hypoteční aktivity v letošním roce pokračuje.

Meziroční růst zpomalil z 92 na 73 %, za čímž stojí již vyšší srovnávací základna loňského roku a také mimořádně silný předešlý měsíc. Za první polovinu roku poskytly banky hypotéky v objemu 117 mld. Kč, což představuje 80% meziroční nárůst. Ve srovnání s první polovinou roku 2020 je však objem stále o zhruba desetinu nižší.

„Poptávka po hypotékách v posledních měsících sílí i z titulu obav, že opětovně začnou růst ceny nemovitostí. Ačkoli během nadcházejících letních měsíců vzhledem k dovoleným může aktivita mírně zpomalit, nemění to nic na tom, že výhled pro letošní rok zůstává z pohledu poskytnutých hypoték pozitivní,“ uvedl Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červnu dosáhl 20,2 mld. Kč. Meziměsíčně se objem zvýšil o 0,6 %, tj. vesměs stagnoval. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 4 mld. Kč po 3,6 mld. Kč v květnu.

Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték činil v červnu 16,5 %, což je hodnota mírně nad celoročním průměrem ve výši 15,9 %. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5 403, což je nepatrně pod květnovou úrovní, tj. druhá nejvyšší hodnota v letošním roce a společně s květnem nejvyšší úroveň od března 2022, kdy bylo poskytnuto necelých 7,5 tisíc hypoték.

„Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování a objem nových hypoték v posledních měsících patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Za první polovinu roku se tak poskytl již obdobný objem hypoték jako v první půlce roku 2020, samotný počet hypoték byl však stále o čtvrtinu nižší,“ upřesnil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Průměrná hypoteční sazba dále mírně poklesla a zůstává nejnižší od června 2022

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů kosmeticky poklesla z květnových 5,07 % na 5,06 %, rychlost meziměsíčního poklesu se tak oproti předešlým měsícům dále snížila.

Tento vývoj jde na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám, které začaly v polovině března opět růst, a i přes jejich rozkolísanost se pohybovaly na těch vyšších úrovních letošního roku. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv.

„Postupné snižování sazeb centrální bankou se nejvíce projevilo na poklesu úrokových sazeb hypoték s krátkými fixacemi. Klientům to umožňuje aktuálně využít 1 – 3 leté fixace a ve střednědobém výhledu flexibilně reagovat na nové podmínky. Pokles sazeb na delších fixacích letos nebude tak rychlý, i kvůli trvající nejistotě ohledně dalšího vývoje inflace,“ podotkl Michael Pupala, generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny



Hypoteční sazby reagují s několikaměsíčním zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí.

Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností  od října minulého roku začaly klesat vzhledem k sílícímu očekávání trhů ohledně snižování sazeb ze strany hlavních centrálních bank, tato očekávání se však opět otočila v letošním březnu, kdy začaly tržní sazby po několika měsících opět růst, uvedla ČBA.

Vývoj částečně uzavřel dosavadní prostor pro rychlejší pokles hypotečních sazeb, ačkoli trhy jsou v současnosti rozkolísané a v posledních měsících se střídá období poklesu a růstu těchto úrokových sazeb. Zveřejnění nižší než očekávané červnové inflace vedlo k zesílení sázek trhu na rychlejší pokles úrokových sazeb, na což zareagovaly i sazby delších splatností, které tak poklesly na nejnižší úroveň od konce března.

Ve srovnání s minulým měsícem jsou zhruba o 0,5 procentního bodu nižší a jejich průměrná červnová hodnota byla zhruba desetinu pod průměrem letošního roku, upřesnila asociace.

Průměrná velikost hypotéky se dostala na novou rekordní úroveň

Průměrná výše hypotéky v květnu pokračovala v růstu, a to z 3,63 na 3,74 mil. Kč. Od dubna tak průměrná výše hypotéky převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021 ve výši 3,46 mil. Kč.  Dosáhnout na vyšší hypotéku umožňuje postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany ČNB společně s postupným růstem reálných příjmů domácností.

Výše hypotéky pak souvisí také s vývojem cen nemovitostí, které byly v 1. čtvrtletí letošního roku o 10 % vyšší, než v posledním čtvrtletí roku 2021.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 až 2 tisíce Kč. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 tisíc Kč, informovala dále ČBA.

Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5,5 tisíce Kč.

Za celý rok 2023 se propadla aktivita na hypotečním trhu o čtvrtinu

Za celý rok 2023 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 150 mld. Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 mld. Kč. Meziročně se jednalo o propad ve výši 24 %.

To je podle ČBA dáno zejména skutečností, že první polovina roku 2022 byla stále z pohledu poskytnutých hypoték silná a na meziroční srovnání tak působí vyšší srovnávací základna z tohoto období.

Za první polovinu roku 2023 se tak poskytlo meziročně o 50 % méně hypoték, za druhou polovinu roku 2023 naopak přes 50 % více. Ve srovnání s předpandemickými roky 2017-2019 byl objem poskytnutých hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší. (sfr)