Vláda neschválila zvýšení poplatků pro spotřebitele elektřiny a plynu na podporu ERÚ. (Ilustrační foto).

Fialova vláda neschválila návrh Síkelova resortu průmyslu na zvýšení poplatků pro spotřebitele elektřiny a plynu na podporu činnosti ERÚ. Podle původního návrhu MPO se měly poplrtky na ERÚ, které lidé platí v účtech za energie, zvýšit o desítky korun ročně.

Důvodem toho, že vláda navýšení poplatků pro ERÚ nezvýšila, bylo to, že úřad dostatečně neobjasnil důvody, proč by vláda měla na zavedení nového poplatku přistoupit.



Poplatek na podporu ERÚ tak zůstává stejný, jako doposud.

Platba měla za každé odběrné místo u elektřiny stoupnout z 2,89 Kč měsíčně na 4,84 Kč. Rovněž měla podle návrhu ministerstva průmyslu vzrůst platba odběratelům plynu, a to z 1,62 Kč za megawatthodinu spotřebovaného plynu na 2,66 Kč.

To by u průměrné domácnosti, která vytápí a vaří plynem, znamenalo roční navýšení plateb za plyn zhruba o 30 Kč a u elektřiny by šlo zhruba o 20 korun ročně navíc.

Celkem by tak lidé s elektřinou i plynem ročně platili asi o padesát korun navíc.

Přesto k zvýšení jednoho poplatku dochází a to u platby za provoz Elektroenergetického datového centra určeného pro umožnění sdílení elektřiny ve výši pět korun měsíčně za každé odběrné místo.

Platba za provoz datového centra má začít fungovat od srpna. Ve vyúčtování bude figurovat jako nová položka pod názvem platba za provoz nesíťové infrastruktury. Zahrnuje už nyní placené fungování operátora trhu s elektřinou, Energetického regulačního úřadu a nově i činnost datového centra.

Tento poplatek hradí všichni odběratelé elektřiny a to bez ohledu na to, zda se sdílení, které má od srpna umožnit například vyrábět elektřinu na střeše chaty a využívat ji v bytě ve městě, účastní. Ročně bude tato platba činit asi 60 Kč. (sfr)



VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ministerstvo průmyslu navrhlo zvýšit poplatek spotřebitelů na činnost ERÚ o desítky korun

ERÚ dokončuje přípravy na sdílení elektřiny: Lidé budou platit o 5 korun více za elektřinu