USA občas rozmístí v Německu střely dlouhého doletu a hypersonické rakety proti Rusku. (Ilustrační foto: redakční koláž).

USA budou v Německu od roku 2026 umisťovat na určitou dobu střely s dlouhým doletem a hypersonické rakety. Obě země to oznámily v prohlášení vydaném na okraj summitu NATO ve Washingtonu. Dočasné rozmisťování nových zbraní má posílit ochranu evropských členů Severoatlantické aliance před Ruskem.

Mezi zbraněmi, které chtějí USA „čas od času rozmísťovat“ v Německu, prohlášení zmiňuje střely s plochou dráhou letu Tomahawk a protiletadlové střely s dlouhým doletem SM-6.

Objevit by se měly i hypersonické rakety, které budou mít delší dolet než jiné střely rozmístěné v Evropě. Hypersonické rakety však americká armáda bude v širší míře do své výzbroje teprve zavádět.

Nové zbraně mají demonstrovat závazek USA chránit evropské členy Severoatlantické aliance a posílit odstrašení. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 Spojené státy posílily svou vojenskou přítomnost v Německu i v dalších evropských státech.

Rusové chystají vojenskou reakci

Rusko vojensky odpoví na rozhodnutí Spojených států přesunout na území Německa střely dlouhého doletu. Deklaroval to náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rjabkov označil plán USA a Německa za jeden z článků řetězící se eskalace a za „zastrašovací prvek“. Rusko však podle ěho zareaguje „v klidném módu“. Půjde však o vojenskou odpověď, dodal.

„Tyto aktivity předně sledují cíl poškodit bezpečnost naší země. Povaha naší reakce bude v klidném módu, profesionální. Vojáci nade vši pochybnost již pracují s tímto oznámením. Po analýze, o jaké systémy se jedná, budeme bez nervů a emocí pracovat předně na vojenské odpovědi na tuto hrozbu,“ konstatoval Rjabkov.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že „NATO chce uštědřit Rusku strategickou porážku“. To si podle něj žádá analýzu a promyšlené kroky vedoucí k „odvetnému odstrašení“.

NATO před tím na adresu Ruska uvedla, že si konfrontaci s ním nepřeje. Obvinila Moskvu mj. za to, že svou ozbrojenou agresí proti Ukrajině rozpoutala největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. (sfr)