Ukrajina už téměř jistě dostane téměř 80 stíhaček typu F-16. První letouny dorazí už letos. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ukrajina už téměř jistě dostane téměř 80 stíhaček typu F-16. První tyto letouny na Ukrajinu dorazí už letos. Státy NATO už slíbily Ukrajině 79 letounů F-16. Nejnověji se k této iniciativě připojilo Norsko, které oznámilo, že Ukrajině daruje šest těchto stíhaček.

Podle norských médií by první stroje F-16 z Norska mohla Ukrjaina dostat už letos.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve prohlásil, že by Ukrjaina na obranu proti Rusku potřebovala 128 stíhaček F-16.

Vedle šesti strojů F-16 z Norska má Ukrajina dostat 19 těchto stíhaček z Dánska, 24 z Nizozemska a 30 z Belgie. Část darovaných letounů zůstane v zahraničí pro případ, že by Rusové zaútočili na ukrajinské letecké základny.

Podle Zelenského nasazuje ruské letectvo do bojů proti Ukrajině každý den kolem 300 letounů všeho druhů.

„I kdybychom měli k dispozici 50 stíhaček F-16, je to jako kapka v moři,“ podotkl ukrajinský prezident.

První ukrajinští piloti už údajně ukončili výcvik ve Spojených státech, další se připravují ve spojeneckých zemích, například v Nizozemsku.

Již letos v létě by tak první stíhačky F-16 s ukrajinskými piloty mohly vzlétnout nad Ukrajinu.

Munici a další zbraně pro letouny F-16 budou dodávat spojenci z NATO, jako například Norsko, Velká Británie, Švédsko, Belgie, Kanada, Dánsko, Nizozemsko či Polsko. (sfr)