Inflace v eurozóně klesla v červnu na 2,5 %. Nejhorší je v Belgii, kde sídlí Evropská komise. (Ilustrační foto).

Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2,5 procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Nejhorší byla v Belgii, kde dosáhla 5,5 procenta meziročně. Nejlépe na tom byly Finsko a Itálie.

Inflaci vyšší než 3 procenta byla ve Španělsku (3,5 procenta), Chorvatsku (3,4 procenta), Nizozemsku (3,4 procenta), Rakousku (3,2 procenta), Portugalsku (3,1 procenta) i Kypru (3,1 procenta).

Nejnižší inflaci Eurostat v červnu naměřil ve Finsku s 0,6 procenty a v Itálii s 0,9 procenty.

Eurostat očekává, že služby k celkové meziroční inflaci v červnu přispěly 4,1 procenty, což je stejná hodnota jako v květnu. Na inflaci tak budou mít největší vliv.

Další je kategorie potraviny, alkohol a tabák, jejichž příspěvek k inflaci je 2,5 procenta ve srovnání s květnovými 2,6 procenta. Příspěvek energií k inflaci činí 0,2 procenta, v květnu byl 0,3 procenta.

Inflace v eurozóně nadále zůstává nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila.

Od té doby držela svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta, až nyní na začátku června se Rada guvernéru podle očekávání rozhodla snížit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní sazba tak klesla na 4,25 procenta.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v ČR v květnu mírně poklesla na meziročních 2,6 %. Meziměsíčně se nezměnila