Poslanecká sněmovna schválila automatické zvyšování minimální mzdy až na úroveň 47 % průměrného výdělku v Česku. (Ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna schválila automatické zvyšování minimální mzdy až na úroveň 47 % průměrného výdělku v Česku. Přijatou vldní novelu zákoníku práce však ještě musí potvrdit Senát a podepsat prezident republiky. Úrovně 47 % průměrného výdělku v zemi by minimální mzda v Česku měla dosáhnout v roce 2029. Na úrovni 47 % průměrného výdělku by se pak minimální mzda měla udržovat natrvalo.

Minimální, tedy nejnižší povolená mzda v ČR je pro letošní rok určena vládou na 18 900 Kč hrubého. Do roku 2029 by se podle schválené novely měla podle odhadu ministerstva práce zvýšit na 28 tisíc korun.

Nyní minimální mzda dosahuje úrovně zhruba 41 procenta té průměrné.

Poslanci také schválili zrušení úrovní zaručených mezd v soukromých firmách. Ty stanovují nejnižší možné výdělky v jednotlivých profesích. Zůstanou zachovány pouze ve veřejném sektoru.

To kritizovaly opozice i odbory. Poškodí to podle nich řadu zaměstnanců, protože jim výdělky neporostou tak rychle a nebudou mít zaručenu alespoň jejich minimální úroveň.

„Já to považuju za správné rozhodnutí. Kdyby to bylo na mně, tak to zruším i ve veřejné sféře,“ uvedl k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Schválený zákoník práce také umožní lékařům v nemocnicích a záchranářům sloužit až 24hodinové směny. Pozměňovací návrh, který to umožní, podpořili poslanci.

V současnosti mohou odpracovat lékaři nejvýše 12 hodin a na to navázat dalším až 12hodinovým přesčasem. Žádný příplatek za to nemají, což se má se zavedením celodenních směn změnit.

Příplatek bude činit u státních zaměstnancům s platem pevně 20 procent průměrné hodinové sazby, u zaměstnanců se mzdou nejméně 20 procent. Příplatek mají dostávat i zaměstnanci pracující na dohodu. (sfr)