Křetínského LEAG a firma Vestas podepíší smlouvu na větrné elektrárny o výkonu 105 MW v Německu.

Společnost Vestas a LEAG ze skupiny EP Corporate Group se dohodly na zakázce na projekt větrné elektrárny Forst Briesnig II v Lužické oblasti s výkonem 105 MW. Vestas poskytne 17 větrných turbín V162 o výkonu 6,2 MW a v rámci zakázky tyto turbíny nejen dodá, ale i uvede do provozu.

Projekt větrné elektrárny, který vzniká na území bývalé těžební lokality, je prvním takovým projektem společnosti LEAG. Vytvořila jej společnost LEAG Renewables GmbH, dceřiná společnost LEAG, která se specializuje na vývoj a realizaci projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Projekt je začátkem přeměny Lužice na oblast zaměřenou na obnovitelný průmysl a energetiku a je součástí většího projektu energetické transformace nazvaného GigawattFactory.

Po dokončení bude společnost Vestas zajišťovat servis a údržbu turbín na základě servisní smlouvy Active Output Management 5000 (AOM 5000) uzavřené na 20 let, která se postará o optimální výkon a dlouhou živostnost zařízení.

„Těší nás, že jsme dosáhli této významné dohody s jedním z předních světových výrobců větrných turbín“, uvedl Dominique Guillou, generální ředitel společnosti LEAG Renewables GmbH.

„Získání stavebního povolení pro historicky druhou největší pevninskou větrnou elektrárnu v Německu a nyní finalizace této zakázky jsou klíčové pro úspěšnou realizaci větrné farmy Forst-Briesnig II,“ dodal.

„Forst Briesnig II je majákovým projektem v oblasti pevninské větrné energie a díky své poloze v bývalé těžební lokalitě je skvělým příkladem přechodu německé energetiky od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům“, potvrdil Jens Kück, Senior Vice President Sales Onshore pro severní a střední Evropu ve společnosti Vestas.

„Máme radost, že můžeme podpořit společnost LEAG na její cestě k transformaci a zapojit se do tohoto významného projektu, který je dokladem toho, že jsme schopni poskytovat správná řešení pro technicky velmi složité projekty.“

„Spolupráce s Vestas na našem prvním projektu větrné elektrárny je dalším zásadním krokem k realizaci naší GigawattFactory. Díky společnosti LEAG Renewables, která je naším novým kompetenčním centrem pro obnovitelné zdroje energie, a zkušeným partnerům, jako je Vestas, vybuduje LEAG jednu z největších sítí pevninských zdrojů obnovitelné energie v Německu, čímž se Lužická oblast stane předním hráčem v energetické transformaci v Evropě,“ vysvětlil Thorsten Kramer, generální ředitel společnosti LEAG.

Do roku 2030 chce LEAG vybudovat jednu z největších pevninských sítí zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů v Německu s celkovým výkonem 7 000 MW, jež bude kombinovat projekty větrné energie a fotovoltaiky.

„Jsme hrdí na to, že můžeme investovat do tohoto projektu, který je dalším významným milníkem na cestě k obnovitelným zdrojům energie a udržitelné výrobě elektřiny,“ shrnul Tomáš David, manažer odpovědný za obnovitelné zdroje energie ve skupině EP Corporate Group.

„Tento projekt je klíčovým prvkem naší širší strategie přechodu od konvenční k udržitelné výrobě energie a staví nás do čela energetické transformace v Německu,“ podotkl dále.

Dodávka turbín má být zahájena ve čtvrtém čtvrtletí roku 2025 s plánovaným uvedením do provozu ve třetím čtvrtletí roku 2026.

EP Corporate Group je majoritním akcionářem společnosti EP Energy Transition, jež je většinovým vlastníkem společnosti LEAG.

Celkem 89,3 % v EP Corporate Group drží Daniel Křetínský, zbylých 10,7 % pak skupina manažerů EPH.

O Vestas

Vestas je celosvětovým partnerem v oblasti udržitelných energetických řešení. Zabývá se návrhy, výrobou, instalací a údržbou pevninských a mimopevninských větrných elektráren po celém světě a celkový výkon 179 GW větrných elektráren, které instaloval v 88 zemích.

O LEAG

Druhý největší výrobce elektřiny v Německu a jeden z největších zaměstnavatelů v soukromém sektoru ve východním Německu pokračuje ve stavbě projektu GigawattFactory pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Cílem je poskytnout do roku 2030 až 7 GW a do roku 2040 až 14 GW zelené elektřiny. Mezi hlavní prvky jeho transformace z dodavatele energie z konvenčních zdrojů na společnost využívající diverzifikované obnovitelné zdroje patří investice do rozšiřování skladovacích kapacit, stavby vodíkových elektráren a výroby energie z biomasy.

O EPCG

EP Corporate Group je jednou z předních průmyslových skupin v soukromém sektoru a dlouhodobým investorem v Evropě, který se primárně zabýval oblastí energetiky a infrastruktury, a později diverzifikoval své aktivity do dalších sektorů, jako je velkoobchod s potravinami, maloobchod s potravinami a dalším spotřebním zbožím, logistika, média a e-commerce.

Společnosti, v nichž je EP Corporate Group majoritním akcionářem, případně v nichž vykonává většinu hlasovacích práv, dosahují tržeb ve výši přibližně 100 miliard EUR a ukazatele EBITDA ve výši 8 miliard EUR. Skupina EP Corporate Group provozuje po celé Evropě klíčová energetická a infrastrukturní aktiva, včetně plynovodů a zásobníků plynu, elektráren a elektrických sítí. (sfr)