Česko chce do 5 let poslat svého kosmonauta do vesmíru. Ministerstvo dopravy k tomu na svém úřadu již vytvořilo speciální tým. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Česko chce do 5 let poslat svého kosmonauta do vesmíru. Ministerstvo dopravy k tomu na svém úřadu již vytvořilo speciální tým. Záměr nazvaný Česká cesta do vesmíru představí vládní lídři spolu s akademiky a zástupci průmyslu. Projekt spočívá v propojení firem, výzkumu vesmírných technologií a vzdělávání. Oznámil to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Cílem projektu je, aby se ve výhledu pěti let mohla realizovat česká mise do vesmíru.

Vyslání astronauta by mělo na sebe navázat další aktivity i soukromých firem, vědeckých institucí, aby se mise stala tématem, o kterém se bude diskutovat. Vzbudit by mělo i zájem o studium technických oborů.

Kupka plánuje zapojit do záměru všechny aktivní české firmy, které spolupracují se světovými firmami zapojenými v oblasti vesmírného průmyslu a na vývoji kosmických technologiích.

Podle něho se má naše země má v této oblasti čím pochlubit.

„Chceme všechny ty síly dát dohromady a zároveň vytvořit podmínky pro to, aby se ve výhledu pěti let opravdu mohla zrealizovat česká mise do vesmíru, ale dokázala s sebou spojit další aktivity i soukromých firem, vědeckých institucí,“ konstatoval Kupka.

„Můžeme vycházet ze zkušeností Francie, Maďarska, Polska, Švédska a celé řady dalších evropských států, kde se tou cestou vydali a vyhodnotili to jako velmi dobrou investici,“ vysvětlil.

Pro projekt již Kupka na ministerstvu dopravy zřídil tým pod koordinací ředitele Odboru kosmických aktivit a nových technologií ministerstva Václava Kobery.

Loni v prosinci Česko oznámilo, že nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta s tím, že na krátkodobou misi nejsou peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). (sfr)