Německo připravuje přídělový systém potravin a odvody lidí pro případ války s Ruskem. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Německo připravuje přídělový systém potravin a odvody lidí pro případ války s Ruskem. Německo zveřejnilo plány domácích příprav na případnou válku s Ruskem. Zahrnují povinné odvody do armády, příděly potravin, povinnost médií sdílet vládní informace nebo plány na budování bunkrů ve stanicích metra.

Lidé by si ale zpočátku museli zřejmě pomoct sami, záležet bude na rozsahu útoků.

Německý ministr obrany Boris Pistorius před několika dny varoval, že „do roku 2029 musíme být připraveni na válku“.

Válečný stav s Ruskem by znamenal nejen povinné odvody do armády, ale také by kvalifikovaní dělníci nad 18 let mohli být nuceni vykonávat určitá zaměstnání, například v pekárnách a na poštách. Toto zaměstnání by zároveň nesměli opustit.

Na pozice v armádě a ve státní správě pak mohou být v případě války převeleni lékaři, psychologové, zdravotní sestry a veterináři.

V Německu by byl v případě války s Ruskem zaveden přídělový systém. Pokud by nastal nedostatek potravin, vláda by vytvořila zásoby, které občanům zajistí jedno teplé jídlo denně.

„Federální zásoby by zahrnovaly potraviny jako rýži, luštěniny a kondenzované mléko,“ uvádí dokument s názvem „Rámcová směrnice pro celkovou obranu“.

Benzín a nafta budou v případě nedostatku přidělovány za pomoci kupónů. Podzemní stanice hromadné dopravy se promění v provizorní bunkry a nemocnice se budou muset připravit na příliv pacientů.

Jako dočasné bunkry pak mohou sloužit například sklepy, podzemní garáže a stanice metra.

Podle dokumentu může k útokům dojít s extrémně krátkou výstražnou dobou.

Plány představila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Podle ní ruská agrese zcela změnila bezpečnostní situaci v Evropě – především u východních partnerů v EU a NATO, například v pobaltských státech, ale také kvůli hybridním hrozbám, jako jsou kybernetické útoky, špionáž a dezinformace.

Německo se podle ní musí lépe vyzbrojit proti ruské agresi.

„Kromě všech ochranných opatření našich bezpečnostních orgánů a vojenského odstrašení a obrany musíme proto také dále posilovat civilní ochranu,“ zdůraznila.

V dokumentu se také uvádí, že v případě vypuknutí války nemůže německé obyvatelstvo počítat s tím, že státem organizovaná pomoc bude poskytnuta okamžitě, a to kvůli současnému vzniku škod na velkém počtu míst.

Může se tak stát, že civilisté budou muset nejprve pomoct sami sobě, eventuelně také sousedům.

Opatření se dotknou také médií. Deutsche Welle coby státní vysílací společnost bude povinna „poskytovat vládě informace o vysílacích časech pro vyhlašování nových zákonů, nařízení a aktualizací“.

Tato média budou povinna okamžitě sdílet důležité informace od vlády. Německé meteorologické služby budou v případě války pokračovat normálně, ale úřady by teoreticky mohly zakázat nebo omezit zveřejňování předpovědi. (sfr)