NATO haraší jadernými zbraněmi: Stoltenberg pohrozil, že Aliance Rusku ukáže jadernou sílu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Aliance v současné době jedná o rozmístění dalších jaderných zbraní jako reakci na rostoucí hrozbu ze strany Ruska a Číny. Stoltenberg to řekl v rozhovoru pro deník The Telegraph, kde dále uvedl, že Aliance musí světu ukázat svůj jaderný arzenál.

Stoltenberg uvedl, že mezi členskými zeměmi probíhají intenzivní konzultace o vyjmutí raket ze skladů a jejich uvedení do pohotovosti, což by mělo sloužit jako odstrašující prostředek.

„Nebudu zabíhat do operačních detailů toho, kolik jaderných hlavic by mělo být v provozu a které by měly být uskladněny, ale musíme tyto otázky konzultovat. A přesně to děláme,“ prohlásil v rozhovoru pro The Telegraph.

S tím, že Aliance se musí připravit na „nebezpečnější svět“.

„Cílem NATO je samozřejmě svět bez jaderných zbraní, ale dokud budou tyto zbraně existovat, zůstaneme jadernou aliancí, protože svět, kde Rusko, Čína a Severní Korea mají jaderné zbraně, a NATO je nemá, je nebezpečnější,“ podotkl šéf NATO.

Stoltenberg zdůraznil, že jak USA, tak i evropští spojenci nyní modernizují své jaderné zbraně tváří v tvář zvýšené hrozbě ze strany Ruska, které už přes dva roky vede agresivní válku proti Ukrajině.

Varoval také, že zejména Čína v současné době investuje velké prostředky do moderních zbraní včetně těch jaderných, jejichž počet podle něj do roku 2030 vzroste na tisíc.

„To znamená, že v ne příliš vzdálené budoucnosti může NATO čelit něčemu, čemu ještě nikdy nečelilo. A to dvěma potenciálním protivníkům s jadernými zbraněmi – Číně a Rusku. To má samozřejmě svoje důsledky,“ doplnil Stoltenberg.

V rámci Aliance se zavázaly poskytnout své jaderné zbraně Spojené státy nebo Spojené království. Podle deníku The Telegraph mají Američané vždy nasazených zhruba 1700 z 3700 jaderných zbraní, zatímco Britové 40 z 225.

USA a Velká Británie se zavázaly poskytnout NATO své jaderné odstrašující prostředky, zatímco ostatní evropští spojenci nesou břemeno odpovědnosti tím, že zbraně skladují na svém území a investují do systémů k jejich odpálení, vysvětlil The Telegraph.

Nasazením jaderných zbraní hrozí od začátku své invaze na Ukrajinu zejména Rusko. Ruský exprezident a místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv mnohokrát hrozil zničením evropských měst. Rusko téměř přesně před rokem začalo rozmisťovat jaderné zbraně v Bělorusku. (sfr)