Premiér Fiala podpořil výzvu šéfa NATO umožnit Ukrajině bombardovat cíle v Rusku. (Ilustrační foto).

Premiér Fiala podpořil výzvu šéfa NATO umožnit Ukrajině bombardovat cíle v Rusku. Ukrajina by podle Fialy měla mít možnost poskytnutými západními zbraněmi útočit na ruské cíle i mimo své území. Fiala tím podpořil návrh generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) Jense Stoltenberga, který vyzval, aby spojenci uvolnili restrikce, které to zakazují.

„Pokládám to za naprosto logické. Ukrajina je země bránící se ruské agresi, chrání své obyvatelstvo a jako napadená země má všechna práva využít všechny možnosti pro svou obranu,“ prohlásil premiér Fiala.

„Pokládám to za naprosto logické. Ukrajina je země bránící se ruské agresi, chrání své obyvatelstvo a jako napadená země má všechna práva využít všechny možnosti pro svou obranu.“

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro britský týdeník The Economist řekl, že by Západ měl zvážit uvolnění restrikcí na využití poskytnutých zbraní, a umožnit tak Ukrajině zasahovat západními zbraněmi legitimní vojenské cíle na ruském území.

Podle Stoltenberga se útoky na území Ruské federace nevylučují s právem Ukrajiny na sebeobranu.

Fiala podpořil návrh na ostřelování ruského území před schůzkou s některými evropskými politiky podílejícími se na světově oceňované české muniční iniciativě, která si klade za cíl pomáhat Ukrajině a shánět pro ni potřebnou munici.

Této schůzky se ve vldní Kramářově vile zúčastní ukrajinský premiér Denys Šmyhal, zástupci USA, polský prezident Andrzej Duda, dánská premiérka Mette Fredetiksenová či nizozemský premiér Mark Rutte.

Součástí rozhovorů bude i diskuse o zajištění protivzdušné obrany Ukrajiny nebo spolupráce v obranném průmyslu.

„Situace na ukrajinské frontě není jednoduchá a co nejrychlejší podpora, zajištění dodávek, jsou věci, které je potřeba řešit a zabývat se jimi,“ podotkl Fiala.

Upřesnil, že první dodávky munice v rámci iniciativy by měly na Ukrajinu dorazit v červnu. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Šéf NATO Stoltenberg vyzval k bombardování Ruska západními raketami z Ukrajiny