Šéf NATO vyzývá k bombardování cílů na území Ruska západními raketami z Ukrajiny. (Ilustrační foto).

Šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval k bombardování Ruska západními raketami z Ukrajiny. Západní spojenci by podle generálního tajemníka NATO měli zvážit uvolnění restrikcí, které kladou na použití zbraní dodávaných Ukrajině, a umožnit Ukrajincům zasahovat legitimní vojenské cíle na ruském území.

Stoltenberg to uvedl v rozhovoru pro britský týdeník The Economist. Podle Stoltenberga se útoky na území Ruské federace nevylučují s právem Ukrajiny na sebeobranu.

„Myslím, že nadešel čas, aby spojenci NATO zvážili uvolnění některých omezení, která jsou uvalena na použití zbraní, jež darovali Ukrajině,“ prohlásil Stoltenberg.

„Někteří spojenci tak už učinili a věřím, že nadešel čas, aby to zvážili i další spojenci,“ podotkl dále.

Omezení na využití zbraní výrazně ztěžuje možnost Ukrajinců se bránit, zdůraznil Stoltenberg.

Poukázal přitom na to, že Ukrajina má dle Charty OSN plné právo na svoji sebeobranu.

„Odepírat Ukrajině možnost použití těchto zbraní na legitimní vojenské cíle v Rusku ztěžuje její schopnost se bránit a to zejména v současnosti, kdy probíhají těžké boje v Charkově nedaleko hranic,“ upozornil generální tajemník NATO.

Právě v Charkovské oblasti se v současnosti frontová linie téměř kryje s hranicemi mezi Ukrajinou a Ruskem.

Německo kvůli obavám z použití při úderech na cíle na ruském území odmítá předat Ukrajině střely s dlouhým doletem Taurus.

Mezi členské státy MATO, které omezení útoků na ruská území nedávno zrušily, patří zejména Velká Británie. Britský ministr zahraničí a bývalý premiér David Cameron začátkem května uvedl, že je na Ukrajině, jak dodané britské zbraně využije, a to včetně útočení na vojenské cíle na ruském území.

Spojené státy poskytly Ukrajině rakety s dlouhým doletem ATACMS, ale Ukrajina se musela zavázat, že je nebude používat při útocích na ruské území. Dovolené jsou útoky na ukrajinská území okupovaná Ruskem, například poloostrov Krym. (sfr)