Dluhy českých domácností u bank v červnu vzrostly na 2,21 bilionu korun. (Ilustrační foto)

Dluhy českých domácností u bank v červnu meziměsíčně vzrostly o osm miliard korun na téměř 2,21 bilionu korun. Zadlužení firem stouplo o devět miliard na 1,3 bilionu korun. Také meziročně byly dluhy domácností i firem vyšší, u domácností to bylo asi o 107 miliard korun a u firem o 69 miliard.

Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy českých domácností u bank rostou již od února 2016. Výjimkou byl loňský duben, kdy meziměsíčně klesly zhruba o dvacet miliard na 2,067 bilionu korun. Podle ČNB ale tehdejší statistiku ovlivnilo odebrání bankovní licence Sberbank CZ.

Letošní dubnovou statistiku ovlivnil odkup portfolia úvěrů Sberbank CZ. Poslední dubnový víkend přešli úvěroví klienti Sberbank CZ podle dřívějšího vyjádření insolvenční správkyně banky Jiřiny Lužové do České spořitelny.

Nad bilion korun se zadlužení českých domácností poprvé dostalo v měsíci červnu 2010. Úroveň 1,5 bilionu přesáhlo v září 2017 a v říjnu 2021 se dostalo dokonce nad dva biliony korun.

Zhruba čtyři pětiny objemu dluhů domácností u bank tvoří úvěry na bydlení. V červnu se podle ČNB meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta na 1,717 bilionu korun.

Zadlužení firem dlouhodobě kolísá. Podle původní doby splatnosti mají mezi úvěry poskytnutými nefinančním podnikům nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V červnu jejich objem dosáhl 711 miliardy korun, což je téměř 55 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

V červnu byla bankovní statistika sestavena ze zdrojových dat 44 aktivně působících bank a poboček zahraničních bank, bez ČNB. Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. (at)