Potraviny ve světě opět zlevnily, oznámila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) na základě nejnovějších údajů. Levnější byly rostlinné oleje, obiloviny a mléčné výrobky. Index cen potravin FAO za květen činil podle zveřejněné zprávy 124,3 bodu.
Znamená to pokles o 2,6 procenta oproti dubnu a o více než 22 procent oproti historickému maximu, jehož bylo dosaženo v březnu loňského roku.
Ze zprávy vyplývá, že se od dubna o 3,5 procenta snížily ceny obilovin. Značně také zlevnily sýry. Zdražil naopak cukr, index jeho ceny vzrostl o 5,5 procenta. O procento vyšší byl také v květnu index ceny masa.
V Česku se podle ČSÚ v dubnu ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně snížily o 3,3 %. Klesly ceny brambor o 10,8 %, ovoce o 6,7 %, obilovin o 6,1 %, vajec o 5,7 %, mléka o 4,6 % a olejnin o 3,4 %.
Meziročně se však zvýšily se ceny čerstvé zeleniny o 99,6 % a brambor o 25,4 %. Ceny vajec vzrostly o 56,9 %, drůbeže o 26,9 % a mléka o 17 procent. Informoval o tom Český statistický úřad.
Podle Eurostatu cukr v Česku zdražil o 98 procent, což je nejvíc v celé Evropské unii. Cena cukru v Evropské unii meziročně vzrostla o 61 procent. (sfr)
Zpráva FAO je k přečtení ZDE: FAO Food Price Index declines in May