Vedou sváteční nákupy a bohatý jídelníček ke většímu plýtvání? Podle exkluzivního průzkumu obchodů Albert bude otázku plýtvání potravinami při letošních vánočních nákupech řešit až o třetinu více domácností než vloni. Nejčastěji přitop na talířích zůstává cukroví, pečivo a bramborový salát. Zamezit plýtvání se zákazníci snaží přípravou seznamu, pečlivým výběrem potravin, ale také nákupem menšího množství jídla.
Celkem 32 procent dotázaných sdělilo, že letos bude více než dříve řešit, aby jídlem o Vánocích neplýtvali. Přes 60 procent respondentů je zároveň přesvědčeno, že během svátečních nákupů a při přípravě hostiny neplýtvalo ani v minulosti.
Se zbytečným vyhazováním jim má pomoci připravený seznam, nákup menšího množství jídla nebo druhotné využití nespotřebovaných potravin, například jako potravy pro zvířata nebo ke kompostování.
Právě seznam má podle průzkumu během svátečního nakupování alespoň částečně připraveno 66 procent dotázaných. Zbytek preferuje nákup bez seznamu.
Z toho 27 procent respondentů si základní položky pamatuje a zbytek dokoupí na místě podle situace. Zbytek pak během svátků žádné nákupní seznamy neplánuje.
Vymyslet jídelníček, napsat nákupní seznam
Zároveň až 56 procent dotázaných plánuje na letošní Vánoce nakoupit méně potravin než loni.
„Již nějakou dobu vidíme, že se mění skladba koše i nákupní zvyklosti. Zákazníci chodí častěji a nakupují to, co skutečně potřebují. Často s sebou mají seznam, který podporuje také aplikace Můj Albert,“ vysvětlil Jiří Mareček, ředitel pro komunikaci a udržitelnost obchodů Albert.
„Sledujeme, že zákazníci také kupují méně zboží impulzivně a poptávka se přelévá k jiným položkám než třeba v minulosti. Na Vánoce si ale lidé chtějí běžně dopřát, takže očekáváme, že se toto chování mírně změní,“ doplnil.
Podle loňského průzkum obchodů Albert lidé na Vánoce nejčastěji nezvládnou spotřebovat cukroví, bramborový salát a pečivo.
„Důležité je naučit se v jídle plánovat a nakoupit pouze to, co doopravdy spotřebuji. Ideální je rozmyslet si efektivní jídelníček na celé svátky, napsat si nákupní seznam a podle toho pak ingredience pořídit,“ radí kuchař Stanislav Vaněček, který vaří v unikátní Albert zero food waste kantýně výhradně z potravinových přebytků.
Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos v listopadu 2022 na vzorku 517 lidí. (pel)