Firmy mají od července zákaz volat lidem, kteří si to nepřejí.

Telemarketing má v ČR utrum. Firmy mají od 1. července 2022 zákaz volat lidem, kteří si to nepřejí. Naopak budou moci kontaktovat pouze ty, kteří s tím předem výslovně souhlasili. Vyplynulo to z novely zákona o elektronických komunikacích, jejíž součástí je právě zákaz nevyžádaných telefonátů neboli takzvaného telemarketingu.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Zákon u každého automaticky předpokládá, že nechce podobné hovory dostávat. Firmy budou moci volat jen lidem, kteří s tím dopředu dají souhlas u svého poskytovatele služeb elektronických komunikací, tedy nejčastěji u mobilního operátora.

Ještě do loňského roku fungoval zákon opačně, tedy firmy mohly volat s nabídkami a oslovovat kohokoliv, pokud dotyčný neměl v registru operátora uložený výslovný nesouhlas.

Jak server připomněl, nová úprava vešla z pohledu legislativy v platnost už sice 1. ledna, novela však počítá s půlročním přechodným obdobím, aby měly firmy čas na to, přizpůsobit se novým pravidlům.

Lidé tak ještě pár dní mohou na svých mobilních telefonech evidovat nevyžádané hovory.

V mezích zákona však nadále zůstává možnost firem volat svým stávajícím zákazníkům. Může se jednat například o operátora, banku, dodavatele energií, lékaře, řemeslníka či jen kamaráda, kteří nabízejí doplňující nebo nové služby. (pel)