Fastfoodový řetězec Kentucky Fried Chicken (KFC) se rozhodl přistoupit k ekologické výrobě masa. Oblíbené kuřecí nugetky začne tisknout na 3D tiskárně společně s ruským specialistou na biotisk 3D Bioprinting Solutions. Výroba se tak obejde bez zvířat, ale chuť masa se proti té klasické prý nezmění.
„Ve společnosti KFC pečlivě sledujeme všechny trendy a inovace a snažíme se držet krok s dobou zavedením pokročilých technologií do našich restaurací,“ uvedla v prohlášení manažerka ruské KFC Raisa Polyaková.
Nugetka z 3D tiskárny by měla být vyzkoušena letos na podzim v Moskvě.
Výzkumná laboratoř Biosprings Solutions pracuje na technologii biotisku. Konkrétně využívá kuřecí buňky a rostlinný materiál, což umožňuje reprodukovat chuť a strukturu masa.
„V současné době technologie 3D tisku získávají na popularitě také při výrobě potravin. Naše spolupráce s KFC pomůže urychlit uvedení masných výrobků z 3D tiskáren na trh,“ uvedl spoluzakladatel společnosti 3D Bioprinting Solutions Yusef Khesuani.
Technologie výroby masa z buněk má minimální negativní dopad na životní prostředí, ukázala studie American Environmental Science & Technology Journal. To umožňuje snížit spotřebu energie o více než polovinu. Navíc se 25krát zredukují emise skleníkových plynů a využije se 100krát méně půdy než při klasické produkci masa na farmě. (pel)