Sklizeň ovoce v Česku v roce 2019 klesla meziročně o 27 procent na 130 tisíc tun. Mohou za to jarní mrazy. Kromě malin, meruněk a ostružin se urodilo méně všech ovocných druhů. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent. Ztráty odhadli ovocnáři na 200 milionů korun.
Výsledky zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.
Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka také potvrdily loňské odhady, které až čtvrtinový pokles úrody předpovídaly.
Sklizeň jablek loni meziročně klesla o 29 procent na 102 847 tun. Byla třetí nejnižší za posledních deset let. Na slabou úrodu jablek mělo kromě mrazů vliv i loňské sucho a lokální krupobití. Proti pětiletému průměru sklizeň jablek klesla o 22 procent.
Lépe jsou na tom pěstitelé švestek. Loni jejich úroda meziročně sice klesla o pětinu, ale v porovnání s pětiletým průměrem vzrostla o 24 procent.
Nejvíce na mrazy doplatili ovocnáři v severních, západních a východních Čechách. Na jižní Moravě se úroda jablek meziročně propadla o 52 procent na 15 500 tun
Vůbec nejnižší sklizeň v novodobé historii českého ovocnářství byla v roce 2011, kdy se ho sklidilo 101 249 tun. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy.
Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři za loňský rok odhadli asi na 200 milionů korun. Od státu na kompenzace škod dostali loni 50 milionů korun. (pel)