Mandlovice se musela kvůli nařízení EU přejmenovat. Změna vyšla podnikatelku nejméně na půl milionu korun.

Hustopečská mandlovice se kvůli nařízením Evropské unie už nesmí nazývat mandlovicí, ale nově je to mandlovka. Podle Bruselu lze totiž koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny. Zakladatelce a jednatelce hustopečské mandlárny Kateřině Kopové, která značku vybudovala, evropské nařízení způsobilo ztrátu nejméně půl milionu korun. 

Destilát je vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku.

Značku budovala podnikatelka sedm let a kromě ztráty stále známější značky tak přišla nejméně o půl milionu. Přetisknout musela všechny propagační předměty i etikety samotných lahví.

Původně měla nápoj přejmenovat a značku přelepit do konce července.

„Nakonec nám SZPI vyšla vstříc a prodloužila nám lhůtu k nápravě do konce roku. Začali jsme na tom okamžitě pracovat. Kromě vymýšlení nového názvu jsme se hlavně snažili doprodat zásoby, abychom je nemuseli přeznačovat,“ řekla Kopová.

Takzvaná mandlovice, tedy nápoj z mandlové tresti, lihu a cukru se v Hustopečích podomácku vyráběl desítky let. Kopová vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného.

(pel)