Skupina provozující společnost Fine Gusto vyrábějící sušená masa představila dvě nové společnosti VegUp a VegSnack, které se zaměřují na výrobu zdravé stravy z klíčených semínek a luštěnin. Podle zakladatelů firem jsou tyto produkty unikátní v rámci celé Evropy.
Skupina nyní provozuje již známého výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature. K němu přibyly další dvě nové společnosti. VegUp se zabývá výrobou sušených naklíčených semínek a VegSnack vyrábí zdravé luštěninové krekry.
„V minulém roce jsme se zaměřili na vývoj dalších zdravých výrobků, které by doplnily naše portfolio. Výrobu sušeného masa jsme proto rozšířili o další dvě společnosti, které jsou zaměřené spíše na vegetariánský a veganský sortiment,“ uvedla Lucie Klokočníková, ředitelka společností Fine Gusto Nature, VegUp a VegSnack.
Uvedené tři společnosti pro letošní rok počítají s celkovým obratem ve výši 57 milionů Kč. Cílem je dosáhnout obratu až 90 milionů Kč.
VegUp vsadila na klíčená semínka
Firma VegUp vyrábí sušená naklíčená semínka, ze kterých následně produkuje mouky a vločky nebo je ochutí a prodává k přímé spotřebě jako zdravou alternativu chipsů.
„Při klíčení semínka získávají mnoho zdravotních benefitů. Celý proces klíčení totiž přemění složité struktury zásobních látek na jednodušší a pro člověka stravitelnější a zvýší využitelnost všech živin,“ upřesnil Pavel Doležal, jeden ze zakladatelů a jednatelů společností.
Společnost VegUp se specializuje na výrobu sušených naklíčených semínek a výrobků z nich. Semínka vyklíčit a následně je šetrně usuší; díky tomu si sušené produkty uchovají prakticky veškeré benefity čerstvých klíčků, ale jsou mnohem trvanlivější a lépe použitelné.
Z usušených naklíčených semínek pak firma mele mouky a vločky nebo je ochutí a prodává k přímé spotřebě.
V portfoliu má firma sušená naklíčená semínka například z hrachu, červené čočky, slunečnice, ovsa, mungo fazolí, vojtěšky, pšenice, kukuřice, cizrny, řepky apod.
Naklíčená semínka mají široké využití v kuchyni, lze je přidávat nejen do kaší a jogurtů, ale také do těstovin a zapékaných jídel. Díky tomu se významně zvýší nutriční hodnota pokrmů.
Mouka z naklíčených semínek může vylepšit složení sladkého i slaného pečiva, aniž by negativně ovlivnila jeho chuť. Výhodou sušeného výrobku oproti doma vyklíčeným semínkům je univerzálnost použití, i to, že je vždy k dispozici v potřebném množství.
Společnost VegUp navázala úspěšnou spolupráci na výzkumu a vývoji svých produktů s Českou zemědělskou univerzitou a Vysokou školou chemicko-technologickou. V rámci distribuce do pekárenských provozů se společnost VegUp spojila také s obchodní skupinou BNG Group.
Firma VegUp, jejíž výroba probíhá v Pardubicích, byla založena v roce 2018 a v letošním roce plánuje obrat 7 milionů korun.
VegSnack láká na luštěninové chipsy
„Další společností, kterou se nám podařilo úspěšně spustit, je firma VegSnack, která vyrábí rostlinné snacky, tedy například luštěninové chipsy, které jsou také zdravou alternativou pro mastné chipsy či popcorn,“ informoval druhý jednatel a zakladatel firem David Novák.
Luštěniny představují velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, jsou proto velice prospěšné pro lidský organismus.
Firma VegSnack produkuje zdravé luštěninové krekry a snacky – slané i sladké, z cizrny, červené čočky, žlutého hrachu a dalších.
Velkou předností luštěninových chipsů je způsob zpracování formou pečení a ruční výroba. Díky tomu společnost garantuje nižší obsah tuků a šetrné zpracování produktu. Firma, jejíž výroba probíhá taktéž v Pardubicích, předpokládá obrat 10 milionů korun za rok 2019.
Fine Gusto plánuje novou provozovnu
Novinky v oblasti výroby a produktů představila také již několik let zavedená firma Fine Gusto Nature, která vyrábí sušené maso.
Na konci roku 2018 získala certifikát IFS (International Food Standard), který zajišťuje vysokou kvalitu a bezpečnost potravinářských produktů.
Firma plánuje vybudovat zcela novou provozovnu „na zelené louce“. Nová továrna by podle slov zakladatelů umožnila firmě získat ještě vyšší úroveň certifikace.
Sortiment výrobků společnost rozšířila o sušené hovězí maso biltong, jehož receptura pochází z Jižní Afriky.
„Biltong se připravuje z vybraných plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Trochu se podobá jerky tím, že se jedná také o kořeněné sušené maso, ale liší se přísadami, chutí a výrobním procesem,“ upřesnil Pavel Doležal.
Další novinkou, kterou Fine Gusto uvedla na trh, je drcené hovězí a krůtí sušené maso, jež mají rozmanité použití například v pečivu, slaných müsli tyčinkách, instantních polévkách a podobně.
Fine Gusto Nature se specializuje na výrobu vysoce kvalitního hovězího a krůtího sušeného masa. Z názvu společnosti vyplývá, že cílem je vyrábět i balit kvalitní, přírodní a nutričně hodnotné potraviny bez přidaných barviv a konzervantů.
Díky vysokému obsahu bílkovin a zanedbatelného množství soli je sušené maso Fine Gusto vhodné jak pro sportovce, tak i pro manažery v hektických dnech, nebo pro každého, kdo má rád skutečnou chuť masa.
Společnost Fine Gusto Nature, jejíž výroba probíhá v Pardubicích, byla založena v roce 2014 a zaměstnává desítky zaměstnanců. Manufakturní postupy Fine Gusto Nature, která neustále rozšiřuje sortiment výrobků, vychází z rodinných receptů a tradic.
Obrat společnosti Fine Gusto Nature vzrostl z téměř 25 mil. Kč v roce 2017 na přibližně 30 mil. Kč za rok 2018. Firma měsíčně produkuje zhruba 100 tisíc balení sušeného „jerky“ masa, jež dodává na tuzemský trh, ale i do zahraničí, například i do Portugalska.
„Cílem je být největší firmou na výrobu sušeného masa v Evropě,“ prohlásil zakladatel firmy Pavel Doležal. (sfr)