Navzdory tvrdému boji státu zejména vůči kamenným hernám v Česku roste počet lidí závislých na hraní automatů, internetových hazardních her a sázení.

Navzdory tvrdému boji státu zejména vůči kamenným hernám v Česku roste počet lidí závislých na hraní automatů, internetových hazardních her a sázení. V loňském roce mohl počet závislých dosáhnout až 120 tisíc. Problémy s hraním však může mít více než půl milionu obyvatel.

„Údaje za rok 2016 naznačují mírný nárůst počtu osob v riziku problémového hráčství celkem (odhad za rok 2016 činí přes 500 tisíc osob) a rovněž nárůst v kategorii nejvyššího rizika, respektive nárůst počtu patologických hráčů (80–120 tis. osob).

Uvádí se to ve výroční zprávě o hazardním hraní za rok 2016, kterou zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

Celkem lidé v hazardních hrách minulý rok prohráli 39,3 miliardy korun. Průměrný dluh hráče dosahoval 1,2 milionu korun.

Podle zprávy patologický hráč loni dlužil průměrně 1,2 milionu korun. V roce 2015 byla částka poloviční. Někteří hráči mají dluhy i v řádu desítek milionů korun.

Hráči loni v Česku vsadili celkem 196,4 miliardy. Provozovatelé na výhrách vyplatili 157,1 miliardy. Vklady do hry rostou od roku 2013, přičemž loni se meziročně zvedly o 29 procent.

Polovina z těch, kteří hrají na internetu, tím tráví víc než hodinu denně. Na automatech víc než hodinu za den hraje sedm z deseti hráčů.

Nelegální automaty fungovaly loni na konci dubna ve 402 provozovnách. Byly to často kvízomaty. Nově se pak objevily takzvané puzzlematy a e-shopmaty.

Od začátku letošního roku platí v Česku nový zákon o hazardních hrách. Mimo jiné umožnil vstup zahraničních provozovatelů na český trh i provozování her na internetu. Stanovil také přísnější pravidla pro povolování a dozor, pro přestávky v hraní, maximální sázky i výhry. Omezil také reklamu. Od ledna stát u technických her vybírá daň ve výši 35 procent, u ostatních 23 procent.

Novinkou oproti minulým obdobím je to, že stát začal v letošním roce (1. října 2017) provozovat svoji vlastní loterii – účtenkovou, v níž namísto sázenky či losu slouží účtenka s kódem ze systému EET.

Loni zveřejněné oficiální údaje ukázaly významný přesun hráčské komunity na kurzové sázky a hraní na internetu. Alarmující je podle odborníků také nárůst počtu nových sázkařů z řad mladistvých.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS) ve své výroční zprávě za rok 2015 mimo jiné uvedlo, že počet kamenných provozoven s výherními automaty se v roce 2015 snížil o téměř 19 %. Přesto celková výše vkladů do hazardních her vzrostla o 10 %.

Objem kurzových sázek na internetu se v roce 2015 vyšplhal na celkových 38,1 mld. Kč, s meziročním nárůstem příjmů z této hry o 31 % (dosáhly celkových 4,2 mld. Kč).

Více o problematice hazardu čtěte ZDE:

Ministerstvo financí zatím nebude reagovat na prudký nárůst internetového hazardu

Hazard loni zakázalo 322 obcí. Češi přesto prosázeli 152 miliard, závislých gamblerů je v ČR 100 tisíc

Analýza: Viditelně regulující ruka státu vyhání hráče k neviditelnému internetovému hazardu

Příjmy státu z hazardu raketově vzrostly. Největší sázkové firmy však platí menší díl z obratu